вторник, 01.10.24
7.8 C
София
12 C
Пловдив
10.1 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ призоваха Сърбия да изтегли армията си от границата с Косово

      Съединените щати призоваха Сърбия да изтегли армията си от границата с Косово. От Вашингтон заявиха, че в последната седмица Сърбия е изпратила в граничния район танкове и оръдия, с което излишно повишава напрежението. Разговори са проведени и с премиера на Косово.

      Призивът е бил да се подновят преговорите с Белград, казаха от администрацията на президента Байдън. Вчера НАТО обяви, че ще изпрати допълнителни сили в Косово. Миналият уикенд около 30 тежко въоръжени сърби нападнаха косовското село Банска и убиха един полицай. Властите в Прищина казаха, че Белград е организирал нападението. Сърбия обяви, че ще разследва случая.

       „Сърбия не иска война. Правителството на Косово непрекъснато лъже. От година и седем месеца, откакто започна войната в Украйна, те повтарят, че Сърбия иска война. Няма такова нещо. Аз искам да завърша президентския си мандат и да се поздравя с това, че успешно съм опазил мира”, заяви сръбският президент Александър Вучич.

      Междувременно, Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря по телефона със сръбския президент Александър Вучич във връзка с ескалацията на напрежението с Косово, предаде Ройтерс.

      Блинкън наблегнал на необходимостта от успокояване на ситуацията след изблика на насилие в последно време и убийството на косовски полицай, съобщи Държавният департамент. В изявлението се обръща внимание на призива му „да бъде потърсена сметка на отговорните за атаките, които сега се намират в Сърбия“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ