сряда, 02.10.24
9.8 C
София
17 C
Пловдив
15.3 C
Варна
Search Suggestions

      Енчо Керязов с есенна рецепта за силни тела

      Есента е сезонът, през който организмът ни започва да се подготвя за студените зимни месеци. Най-често наблягаме на по-тежки храни, а приемът на пресни плодове и зеленчуци значително намалява. От друга страна, залинява и физическата ни активност.

      Когато започнат студените дни, имунната ни система отслабва и лесно можем да станем жертва на грипове, вируси и инфекции. Ето защо е изключително важно да подготвим тялото си за тази промяна.

      Най-добрият лечител е природата, а най-добрият учител са спортистите.

      Затова на помощ в идващите месеци идва един от най-силните мъже на планетата – цирковият артист Енчо Керязов.

      Неговата рецепта за есента е пилешка кавърма, съчетана с чаша прекрасното вино Мерло и Каберне Совиньон  от серията KABILE на „Вила Ямбол“.

      Виното, вдъхновено от култа на траките към тази напитка, идва от района на древния град Кабиле край Ямбол.

      През античността регионът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, а днес посреща любителите на археологията и историята. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино.

      Богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина KABILE. Ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите на вината KABILE. Гордост за производителя е, че управлява 10 000 дка собствени лозя, а сортовият състав включва над 15 винени разновидности.

      Ето и рецептата на Енчо Керязов за традиционна пилешка кавърма:

      Продукти за 5-6 порции:

      около 1 кг. пилешко месо без кост (бяло или почистени бутчета)

      200-250гр. гъби

      3-4 глави лук

      60-80 мл олио/зехтин

      1 чушка

      малко парче праз (ок. 10 см, за аромат)

      1 домат и 400 мл доматен сок (или 2 домата и 250 мл бульон)

      150 мл бяло вино

      1 ч.л. захар (за неутрализиране киселината на домата)

      1 ч.л. червен пипер ( сладък и лют на вкус)

      по щипка целина, чубрица, мащерка и черен пипер

      1 дафинов лист

      сол на вкус

      магданоз

      1 с.л. царевично нишесте или брашно за сгъстяване ако трябва

       

      Приготвяне:

      * Лука се нарязва на полумесеци , задушава 5-6 мин. в олиото.

      * Прибавят се нарязаното на кубчета пилешко месо, почистените и нарязани, ако са големи гъби, посолява и задушава отново за 5-6 мин. (под капак)

      * Прибавят се ситно нарязаните домат, чушка, праз, червен пипер, подправки, доматен сок или бульон, виното; възвира се да клокне и намалява степента на котлона така, че да къкри тихо около 30 мин.

      * Прибавя се дафиновия лист, задушава още 3-4 мин. , сгъстява се с размитото в малко вода нишесте или брашно и отстранява от котлона.

      Сервира се с гарнитура ориз или картофено пюре – може да се оформи кръг с помощта на ринг, а кавърмата да се постави в центъра и да се поръси със ситно нарязания магданоз.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ