неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      Днес българската православна църква чества Св. Стилиан

      На 26 ноември Православната църква отбелязва деня на св. Стилиян Пафлагонийски, когото наричат още Детепазител. Днес имен ден имат носещите имената Стилиан, Стилиана, Стилиян, Стилияна, Стелян, Стела, Стилян, Щерян, Щеряна, Щилиан, Щилиана, Щилиян, Щилияна и производните им. Стилиян е име с гръцки произход и означава „стълп“- старинна форма на „стълб“ .

      Св. Стилиян е закрилник на децата и особено на кърмачетата. Според преданията той е имал чудотворна сила да лекува болни деца. Името му на чудотворец още се прославило и с това, че с молитвата му бездетните жени придобивали прекрасни и здрави деца.

      Според народните традиции днес не се подхваща къщна работа, за да не боледуват децата. Жените раздават за тяхно здраве питки и варена царевица. Св. Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището „Детепазител“.

      Името му произхожда от глагола „стилоно“, което в превод от гръцки означава „укрепва“ или „укрепващ здравето на децата“.

      Светецът се приема за патрон на педиатрията и педагогиката. На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва „благославящ“ жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка пеленаче. Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Има една икона, намира се в черквата на с. Сатовча, Разложко, на която св. Стилиян е прегърнал 14 пеленачета.

      Той ги пази от „детешката болест“, както наричали детския паралич, а и от други заболявания. Народният култ към св. Стилиян е развит предимно в южните български земи, където наричат светеца и празника му „Щири“ (в Родопите), „Шилимен“ (в Пирин) или „Щилиян“ (в странджанския край) и още „Щилено“ или „Детешки празник“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ