петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Руският съд задържа журналистка, отразявала случая „Навални“, обвини я в екстремизъм

      Московски съд в петък нареди журналист, който отразяваше процесите срещу покойния критик на Кремъл Алексей Навални, да бъде задържан в предварителен арест по обвинения в „екстремизъм“.
      Прокурорите казват, че Антонина Кравцова, кореспондент на независимото издание SotaVision, е участвала в „екстремистка организация“, обвинения, които носят до шест години затвор.
      Кремъл обяви организациите на Навални за „екстремистки“ преди смъртта му и предприе репресии срещу неговите съюзници, които останаха в Русия.
      „Басманният районен съд наложи на Антонина Кравцова мярка за неотклонение задържане под стража за срок от два месеца“, се казва в съобщение на пресслужбата на московските съдилища в Telegram.
      Кравцова, която се нарича и Антонина Фаворская, редовно отразява съдебните процеси срещу Навални. Тя засне съдебно изслушване срещу него ден преди да умре в арктическа затворническа колония миналия месец.
      Тя беше арестувана при излизане от затвора по-рано тази седмица, където вече беше излежала 10-дневна присъда по обвинения в неподчинение на полицейски разпореждания.
      Първоначално тя беше задържана часове след като посети гроба на Навални в южна Москва по време на руските президентски избори.
      Прокурорите казват, че Кравцова е публикувала материали в социалните медийни платформи на Навални, които са забранени в Русия.
      В съда в петък Кравцова каза, че делото е възмездие за статия, която е написала за това как Навални е бил „изтезаван“ в затвора, съобщи SotaVision.
      Статията беше споделена в X от съпругата на Навални Юлия Навальная, която я определи като „важен текст“.
      Екипът на Навални осъди случая и в петък заяви, че руският режим се опитва да създаде „нова вълна на страх“ сред критиците си.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ