вторник, 24.09.24
9.6 C
София
12 C
Пловдив
11.1 C
Варна
Search Suggestions

      Убитият в Сирия ирански генерал е бил член на висшия съвет на Хизбула

      Иранският генерал, който беше убит при удар в сирийската столица, е бил член на Съвета Шура на „Хизбула“, предават световните агенции. Припомням е, че на 1-ви април по въздух беше ударен консулският корпус на иранското посолство в Дамаск и бяха убити седем членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР), включително двама генерали. Единият от тях е Мохамед Реза Захеди, висш командир в силите Кудс, подразделение на гвардията за чуждестранни операции.

      Захеди е единственият неливанец в осемчленния съвет Шура на Хизбула, еквивалент на политическото бюро на могъщото шиитско мюсюлманско движение, ръководено от генералния секретар Хасан Насрала, заяви източникът, пожелал анонимност, тъй като въпросът е деликатен.

      Насрала трябва да говори днес, за да отдаде почит на Захеди и колегите му, убити при удара, за който Техеран и Дамаск обвиняват Израел.

      В предишна реч Насрала заяви, че неговата групировка „дължи много“ на висшия ирански служител.

      Захеди „живя с нас дълги години, далеч от светлините на прожекторите, и оказа важни услуги на съпротивата в Ливан и целия регион“, каза Насрала по време на телевизионно обръщение.

      63-годишният Захеди е заемал редица длъжности в своята над 40-годишна кариера в гвардията и е най-важният ирански военен служител, убит след ракетния удар на САЩ по летището в Багдад през 2020 г., при който загина генерал Касем Солеймани, който ръководеше силите Кудс.

      Техеран обеща да отговори на удара, при който загинаха 16 души, включително двама цивилни, според Сирийската обсерватория за правата на човека, която наблюдава продължаващата от години гражданска война в Сирия. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ