петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Киев поиска заседание на ООН след руската ракетна атака убила 31 души

      Украйна поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН на 8 юли, след като руска ракетна атака уби 31 души, съобщи „Киев Индипендънт“.

      „Трябва да потърсим отговорност от Русия за терора и от Путин за заповедите за нанасяне на удари“, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

      Изявлението му дойде по време на съвместната пресконференция с полския премиер Доналд Туск във Варшава.

      „Русия отговаря на всичко, което се опитваме да обсъдим с нея за мир, като атакува домове и болници“, добави Зеленски.

      Най-малко 31 цивилни граждани са загинали, а над 100 са получили наранявания при последните атаки, които бяха насочени към градовете Киев, Днепър, Криви Рих, Славянск и Краматорск, съобщи Държавната служба за извънредни ситуации.

      Руските военни са използвали балистични ракети „Кинжал“, както и крилати ракети Kh-101 и Kh-22, за да атакуват украинските градове.

      Украйна призова за срещата, след като Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН на 1 юли.

      Василий Небензя, пратеникът на Русия в ООН, заяви по-рано, че Украйна не е включена в дневния ред за този месец.

      „Можем само да принудим Русия към мир. Можем да го направим само заедно – всички в света, които наистина искат мир. Това изисква достатъчна подкрепа, достатъчна решителност и наистина съвместни действия, защитавайки се рамо до рамо „, каза Зеленски.

      Болницата „Охматдиц“, най-големият детски медицински център в Украйна, беше поразена от крилата ракета Х-101 по време на сутрешната руска атака.

      По данни на Държавната служба за извънредни ситуации най-малко двама души са загинали в болницата, а 16 са ранени, включително 7 деца.

      По време на отделна атака срещу Киев по-късно през деня отломки са ударили родилния дом „Исида“, при което са загинали 7 души, а трима са били ранени, съобщи Главната прокуратура.

      Нападението от 8 юли е най-смъртоносното от месеци насам, като броят на жертвите е сравним с масираните удари, нанесени от Русия през зимата. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ