петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      В Полша ще бъде сформиран легион от украински доброволци в ЕС

      В Полша ще бъде сформиран легион от доброволци от украинци в ЕС, те ще могат да подпишат договор с Въоръжените сили.
      Полша и Украйна ще продължат сътрудничеството за подготовка на кадри от Силите за сигурност и отбрана. Ще бъде сформиран легион от доброволци от украинците в Европейския съюз.
      Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на текста на двустранното споразумение за гаранции за сигурност между Украйна и Полша и изявлението на президента Володимир Зеленски.
      В текста на споразумението се посочва, че участниците ще продължат сътрудничеството за обучение на персонал от Силите за сигурност и отбрана на Украйна на територията на Полша. По-специално украинците, които временно живеят в Полша и други страни, ще могат да участват в процеса на обучение.
      Ще бъде договорена процедурата за подбор, обучение, екипировка, осигуряване на оръжие, оборудване и боеприпаси, както и социалната и финансова подкрепа на такива войници и статута на престоя им на територията на Полша.
      Освен това Полша, по искане на Украйна, ще насърчи украинците да се върнат в Украйна, за да служат във въоръжените сили на Украйна и други сили за сигурност и отбрана.
      „Ние записахме в нашето споразумение за сигурност обучението на украинския легион на територията на Полша. Нова доброволческа военна част. Имаме отличен опит с украинско-полско-литовската бригада“, каза Зеленски по време на съвместна пресконференция с полския премиер Доналд Туск след подписването на споразумението за сигурност.
      Според него Украйна вече има подобен опит и именно на негова основа украинците, които в момента се намират в Полша, Литва и други страни от ЕС, ще могат доброволно да се включат в защитата на страната.
      „Украинският легион ще тренира в Полша и ще бъде оборудван с партньори, а всеки украинец, който реши да бъде в легиона, ще може да подпише договор с въоръжените сили на Украйна“, каза той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ