Израел отхвърля становището на Международния съд относно израелско-палестинския конфликт

0
29

Израел отхвърля консултативното становище на Международния съд (МС) относно израелско-палестинския конфликт.

За съжаление, становището на съда е фундаментално погрешно. В него се смесват политика и право. То вкарва политиката от коридорите на ООН в Ню Йорк в съдебните зали на Международния съд в Хага.

„Становището е напълно откъснато от реалността в Близкия изток: докато Хамас, Иран и други терористични групировки атакуват Израел от седем фронта – включително от Газа, Юдея и Самария – с цел да го унищожат, и след най-голямото клане на евреи след Холокоста, становището игнорира зверствата, които се случиха на 7 октомври, както и императива на сигурността на Израел – да защитава своята територия и своите граждани.

Становището противоречи на водещия принцип, който е в основата на всички мирни споразумения и договорености, постигнати до момента между Израел и неговите съседи, според който разрешаването на конфликта е възможно само чрез преки преговори между страните. Становището само отдалечава възможността за разрешаване на конфликта. Палестинската автономна власт, която е инициатор на този ход, не се интересува от мир, а от хвърляне на кал върху Израел. Мирът може да бъде постигнат само чрез преки преговори между страните и Палестинската власт няма да може да избегне тази реалност, като се обърне към международни трибунали.

Трябва да се подчертае, че становището е явно едностранчиво. То пренебрегва миналото: историческите права на Държавата Израел и на еврейския народ в Земята на Израел. То е откъснато от настоящето: от реалността на място и от споразуменията между страните. И е опасно за бъдещето: отдалечава страните от единственото възможно решение, което е преки преговори.

Освен това следва да се уточни, че публикуваното днес становище е консултативно и няма правно обвързващ характер. Държавата Израел се придържа към принципите на правовата държава и разполага с независима и уважавана правна система. Тя е ангажирана с международното право и ще продължи да защитава своите граждани в съответствие с международното право.“

Снимка: БГНЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук