петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Опасения от корупция: Украйна може да не купи ядрени реактори от нас

      Правителството на Украйна се бори с нарастващата опозиция срещу многомилионна схема за закупуване на спрени ядрени реактори от България. Предложението се сблъска с обвиненията, че длъжностните лица отварят вратата за корупция точно в момент, когато се стремят да изчистят енергийния сектор на страната, предаде POLITICO.

      Правителството иска да пусне в експлоатация два нови ядрени реактора в атомната електроцентрала „Хмелницки“ в Западна Украйна, като твърди, че те ще помогнат за укрепването на енергийната мрежа на страната, която е разрушена от руските бомби. Според тях най-бързият и ефикасен начин за това е да се закупят реактори руско производство, които в момента се намират в склад в България и бяха предназначени за АЕЦ „Белене“, на приблизителна стойност 600 млн. долара.

      Но сделката се нуждае от подписа на законодателите, а няколко депутати – включително поне един от партията на украинския президент Володимир Зеленски – твърдят, че сделката може да направи огромна дупка в оскъдния бюджет на страната за остарели технологии, които невинаги ще помогнат на украинците да предотвратят предстоящите прекъсвания на електрозахранването.

      Въпросът достигна своята кулминация във вторник сутринта, когато правителствени служители се срещнаха с членове на парламента, за да обсъдят въпроса. Според двама присъстващи депутати правителството е признало, че в момента не разполага с необходимата подкрепа на фона на съмненията.

      „Изключително рядко се случва неща на такова високо ниво да не получат подкрепа“, заяви Андрий Жупанин, депутат от управляващата партия на Зеленски и член на парламентарната комисия по енергетика.

      Той изброи няколко въпроса, на които според него няма отговор: „Можем ли да си позволим да купуваме руски ядрени реактори по време на пълномащабна инвазия? И какво е състоянието на тези реактори? Те са купени от България преди 10-12 години, така че ще работят ли, когато пристигнат в Украйна?“, предаде „Политико“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ