неделя, 15.09.24
13.8 C
София
20 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗУМИТЕЛНО: Умен град за милиони се издига в пустинята на Египет (ВИДЕО)

      В пустинната шир, на близо 50 км източно от Кайро, Египет строи нов град. Вече разполагащо с най-високата кула в Африка и най-голямата катедрала в Близкия изток, населеното място е поредица от грандиозни мегапроекти на президента Абдел Фатах ел-Сиси, чиято цел е да развият икономиката на страната, пише CNN.

      Строителството на „новата административна столица“ започна през 2016 г. и върви поетапно. Според Халед Абас – председател на Административния капитал за градско развитие (ACUD) – компанията, която наблюдава проекта, първата фаза е почти завършена, а втората се очаква да започне през последното тримесечие на тази година.

      Бавно, но сигурно животът започва да прониква в града. Повече от 1500 семейства са се преместили в него, според Абас, а до края на 2024 г. техният брой се очаква да нарасне до 10 000. Тъй като държавните министерства се местят в новия град, там вече работят около 48 000 държавни служители, много от които пътуват от източната част на Кайро с електрически влак, влязъл в експлоатация през миналата година.

      През този март, когато парламентът започва да ръководи заседанията си от града и няколко банки и фирми преместват централите си там, се очаква населението му да се увеличи. В крайна сметка, „цялата страна ще се управлява от новата столица“, добавя Абас.

      Той казва, че първа фаза струва около 500 милиарда египетски лири (10.6 милиарда долара). Според по-ранни оценки, проектът трябваше да струва общо около 58 милиарда долара, идващи от ACUD и приходите от продажбата на земя, въпреки че днес се предполага, че проектът ще коства на държавата милиарди.

      Критиците са загрижени за разходите, тъй като страната преминава през период на икономически спад и повишен натиск от войната в Газа. Икономиката на Египет се стимулира от международно финансиране, включително от Световната банка, която обяви в понеделник, че ще предостави на страната над 6 милиарда долара за период от три години.

      По-рано този месец Международният валутен фонд посочи, че ще увеличи текущата си кредитна програма за Египет от 3 млрд. на 8 млрд. долара, в зависимост от икономическите реформи, включително „забавяне на разходите за инфраструктура“, за да помогне за намаляване на инфлацията и запазване на устойчивостта на дълга.

      От ACUD посочват, че развитието на града няма да бъде засегнато от изискването на МВФ. През февруари ACUD обяви, че Dar – глобална архитектурна и инженерна компания, участваща в първа фаза на града, е получила договора за създаване на подробен генерален план за втора, трета и четвърта фаза на столицата. Абас казва, че втората фаза се очаква да струва около 300 милиарда египетски лири (6.4 милиарда долара).

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ