сряда, 18.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
22.1 C
Варна
Search Suggestions

      Трета поредна победа за шахматистките ни на Олимпиадата в Будапеща

      Националният отбор на България за жени постигна трета поредна победа на 45-ата Шахматна Олимпиада в Будапеща. Европейските отборни шампионки от Будва 2023 спечелиха срещу Словакия с 3:1 точки.

      На първа и трета дъска Антоанета Стефанова и Белослава Кръстева спечелиха с белите съответно срещу Зузана Боросова и Симона Бочницкова, а на втора и четвърта Нургюл Салимова и Гергана Пейчева постигнаха ремита с черните срещу Ева Репкова и Ема Валтер.

      В същото време мъжкият ни национален отбор допусна първа загуба от началото на Олимпиадата в Будапеща. Селекцията на капитана Кирил Георгиев отстъпи с 0,5:3,5 т. пред звездния състав на САЩ, поставен под №1 в стартовия списък на 45-ото издание на най-значимия шахматен форум.

      Двубоят се игра на първа маса в унгарската столица и допълнително привлече светлината на прожекторите, тъй като за церемониалния първи ход в залата дойде състезателката с най-висок рейтинг при жените на всички времена – унгарката Юдит Полгар. Тя даде начало на партията на първа дъска между Иван Чепаринов и Фабиано Каруана, спечелена от световния №2 и бивш претендент за световната титла на 70-ия ход с черните.

      На втора и трета дъска победите също бяха за американците – Уесли Со надигра с белите Аркадий Найдич, а Левон Аронян се справи с черните срещу Мартин Петров. Почетното реми за България постигна 18-годишният Момчил Петков с черните фигури на четвърта дъска срещу Рей Робсън.

      След първите три кръга България заема 38-о място в класирането на открития турнир с актив от 4 т. и 5-о място при дамите с максималните 6 т. При мъжете едноличен лидер е Индия с 6 т. и по-добри допълнителни показатели от всички останали тимове с по три победи. В Топ 3 са също САЩ и Узбекистан. В женската надпревара начело са САЩ, Испания и Англия с равни показатели по всички критерии.

      В IV кръг в събота българските шахматисти ще играят срещу Шотландия при мъжете и срещу Узбекистан при жените.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ