вторник, 24.09.24
23.8 C
София
26 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      България в Шенген: До края на годината ще се реши пълноправното членство

      На 10 октомври тази година, европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и министърът на вътрешните работи на Унгария ще предложат на Съвета на Европейския съюз да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници на България и Румъния.

      Очаква се решението за пълноправното членство на двете страни да бъде взето до края на годината, съобщи Йорданка Чобанова – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, съобщи БНР.

      Очакванията и категоричната подкрепа на Еврокомисията по този въпрос остават, посочи Чобанова, но подчерта, че решението се взема с единодушие от съвета:

      „Ние вече сме напълно интегрирани в органите, които вземат решения в шенгенската система. Ние издаваме шенгенски визи, които са най-търсените от гражданите и бизнесите на трети страни. Визите, които ние издаваме, служат за свободно пътуване от Гърция до Исландия. Европейската комисия e плътно до България и до Румъния. Надяваме се за решение още тази година и с това Европейският съюз ще стане още по-силен“.

      Чобанова каза това по време на конференция с международно участие, организирана от Българската стопанска камара.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ