Search Suggestions
      събота, 05.10.24
      20.2 C
      София
      20 C
      Пловдив
      24.6 C
      Варна
      Search Suggestions

          Унгария: Няма да се съгласим ЕС да санкционира длъжностни лица от Република Сръбска

          „Унгария никога няма да се съгласи ЕС да наложи санкции на което и да е длъжностно лице от Република Сръбска (РС)“.

          Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто по време на посещението си в столицата на босненския ентитет Баня Лука, съобщи „Данас“.

          „Това би било неуважение към гражданите на РС, защото те са избрали това ръководство“. Много е опасно да се играе с демократично изразената воля на народа“, каза Сиярто на пресконференцията след срещата с президента на РС Милорад Додик.

          „Унгария като председател на Европейския съвет ще се застъпи за бързото разширяване на ЕС към страните от Западните Балкани, защото мирът и стабилността на Западните Балкани са от голямо значение за страната ни. Ето защо ние все още, на основата на взаимното уважение, продължаваме сътрудничеството си с тези страни, сред които е и Босна и Херцеговина (БиХ)“, посочи унгарският топ дипломат.

          Според него присъствието на Западните Балкани в ЕС е необходимо, като прецени, че е неблагоприятно страните от региона да чакат средно 14 години, за да станат членове на ЕС.

          „Смятаме това за неуважение от страна на Брюксел и призоваваме членовете на ЕС да престанат да се фукат, да кажат публично това, което казват при закрити врати, и да прекратят политиката, която доведе до пълен крах на политиката на разширяване“, подчерта Сиярто.

          Той твърди, че всеки член на ЕС, както и институциите в Брюксел, трябва да зачитат факта, че всяка държава и всеки народ решават бъдещето си и избират собственото си ръководство.

          Унгарският министър каза, че сътрудничеството между Унгария и РС се основава на взаимно уважение и че се гордее със съвместните проекти в областта на селското стопанство.

          Сиярто съобщи, че Унгария ще поеме финансирането на 3 проекта в РС. Този ход беше спрян от Германия сепаратистката политика на Додик.

          Президентът на РС изтъкна, че Сиярто е „голям приятел на РС“ и че на срещата е било демонстрирано високо ниво на разбиране, сътрудничество и подкрепа.

          Додик заяви, че днес е бил подписан протокол между министерствата на енергетиката на Унгария и РС, както и че внимателно се проучват възможностите от този сектор.

          „Днес Унгария е призната за наш наистина стабилен партньор и в това отношение искаме да поддържаме възможно най-високо ниво на нашите отношения“, посочи той. 

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions