Search Suggestions
      петък, 18.10.24
      Search Suggestions

          Заради заплаха: Хиляди жители на Купянск и близките села се изселват

          Градът е стратегически важен заради транспортния си възел

          Хиляди жители на украинския град Купянск и близките села се изселват заради руската заплаха. Властите обявиха началото на евакуацията по-рано тази седмица с обяснението, че не са в състояние да поправят електро- и водоснабдяването под постоянния обстрел. Но местни жители обясниха пред Ройтерс, че не прекъсването на тока и водата ги кара да напуснат домовете си, а страхът от руските бомбардировки:

          „У нас падат много управляеми бомби. Бомба повреди апартамента ми наскоро. Балконът и всички прозорци бяха потрошени. Дроновое летят постоянно. Когато се случи ужасът у дома, отидох при родителите ми и им казах – или ще се евакуираме, или всички ще ни убият тук“, разказва жителка на Купянск.

          Купянск се намира в източния край на обширната Харковска област и е стратегически важен, заради транспортния си възел. Украинците успяха да го отвоюват през септември 2022г. и оттогава го бранят от руските атаки. Днес войските на Москва на места са на около 4 километра разстояние от града. Управителят на Харковска област Олег Синегубов съобщи, че на изселване подлежат около 10 хиляди души.

          „Провеждаме задължителна евакуация на цялото гражданско население от четирите общини. Към момента приоритетът е да изведем всички хора от левия бряг на река Оскол. По план това са 4000 души“. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions