Search Suggestions
      понеделник, 21.10.24
      Search Suggestions

          Украйна в дневния ред на срещата Путин-Гутериш на 24 октомври

          Руският президент Владимир Путин и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще обсъдят по-специално Украйна на 24 октомври в Казан по време на първата си среща от април 2022 г. насам, съобщи Кремъл.

          „В допълнение към работата на ООН се очаква те да обсъдят актуални въпроси, по-специално кризата в Близкия изток и ситуацията около Украйна“, се казва в изявление на Кремъл, цитирано от медиите.

          Това е първото посещение на Антониу Гутериш в Русия от 26 април 2022 г., два месеца след началото на руската инвазия в Украйна.

          Тогава той се срещна с Владимир Путин в Москва, който му каза, че вярва в „положителния“ изход на преговорите с Украйна.

          Оттогава Москва и Киев прекратиха всички официални преговори, а позициите им изглеждат непримирими.

          Антонио Гутериш, който се представи като достъпен посредник, все пак подчерта, че руската инвазия и анексирането на украинска територия „нямат място в съвременния свят“.

          „Войната в Украйна остава отворена рана в сърцето на Европа“, заяви той отново през февруари, две години след началото на руската инвазия.

          В момент, когато е обект на тежки международни санкции, Русия възнамерява да демонстрира тази седмица в Казан провала на политиката на изолация и санкции, инициирана от западните държави в отговор на руското нападение в Украйна.

          В кулоарите на срещата на върха Владимир Путин трябва да проведе около 15 двустранни срещи, включително с китайския президент Си Дзинпин, индийския президент Нарендра Моди, южноафриканския президент Сирил Рамафоса, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, иранския президент Масуд Пезешкиан и египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси.

          Международните пътувания на руския президент са ограничени от заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд през март 2023 г. по подозрение в незаконно депортиране на украински деца в Русия – обвинения, които Москва категорично отхвърля.

          Руският президент пропусна предишната среща на върха на БРИКС в Южна Африка през август 2023 г., а след това и срещата на върха на Г-20 в Индия през септември същата година.

          Той обяви, че няма да пътува до Рио де Жанейро в Бразилия на 18 и 19 ноември за срещата на върха на Г-20.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions