Search Suggestions
      четвъртък, 24.10.24
      Search Suggestions

          Фон дер Лайен към Мицкоски: Преговорите с РСМ зависят от конституционните промени

          Отварянето на първия преговорен клъстер за Северна Македония е свързан с конституционните промени, с които страната е ангажирана.

          Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен към македонския премиер Християн Мицкоски, предаде репортер на БГНЕС.

          „Имаме много ясна цел и тя е да отворим първия клъстър за преговори възможно най-скоро. Надявам се всички политически сили в страната да се съберат, за да предприемат тази решителна стъпка напред. Сигурна съм, че можем да преодолеем пречките“, каза Фон дер Лайен.

          „ЖП Коридор 8 е много важен проект, който ще ви свърже с Албания и България“, подчерта още председателят на ЕК.

          Въпреки че бе попитан изрично по време на съвместната пресконференция дали е споделил с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен своето предложение „конституционните промени“ да бъдат с отложено действие, в отговора си Мицкоски дори не спомена за тази си идея, която повтаря всеки ден и твърди, че има подкрепата на „големи държави в Европа“.

          БГНЕС припомня, че Албания започна официалните преговори за членство в блока, след като беше отделена от Северна Македония. Двете държави трябваше да започнат заедно преговори, но това не се осъществи поради отказа на режима на Християн Мицкоски да изпълни задълженията си по Преговорната рамка.

          Европейската комисия вчера, 23 октомври, одобри плановете за реформи на Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия и Черна гора, свързани с Плана за растеж на Западните Балкани. Страните се ангажират със социално-икономически и фундаментални реформи, които трябва да изпълнят в периода 2024-2027 г., за да получават средства от 6-те милиарда евро от ЕС.

          Очаквайте подробности. | БГНЕС

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions