Search Suggestions
      четвъртък, 24.10.24
      Search Suggestions

          Историческата комисия между България и Северна Македония ще заседава на 24 октомври

          „Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България ще проведе заседание на 24 октомври“.

          Това заяви македонският историк Митко Панов по време на гостуването си в телевизия „Сител“. Панов е част от новия състав на македонския екип в комисията.

          Историкът заяви, че не може да каже предварително за очакванията от срещата, но каза, че е оптимист, ако се постигнат принципите на свободно изразяване на мнения за историята.

          „Не мога да кажа нищо за очакванията си сега, предварително, защото трябва да се опознаем, трябва да се запознаем с методологията на работа, с концепцията за работа, с принципите на действие. Ако се придържаме към съвременните принципи на работа, към европейските практики на работа на този тип комисии, мога да кажа, че съм оптимист, не че нещо ще постигнем, сега ще видим, но ако постигнем тези принципи на работа, мисля, че ще можем свободно да изразяваме своите възгледи и всъщност това е целта и моето разбиране за комисията – да изразим своите възгледи, възгледите на македонската историография и да видим кои са тези проблемни точки, които едната страна смята за някакви конфликтни проблеми“, посочи Панов.

          Той изтъкна, че многократно е казвал, че не е съгласен с концепцията за работа на предишната Комисия. Историкът подчерта, че новият македонски екип ще работи „необременен от никакви политически влияния“.

          „Като цяло комисията трябва да работи в някаква атмосфера, в която ще обсъждаме определени историографски проблеми, които, бих казал, са може би продукт на XIX век. Ще видим как ще се действа по въпроса. Окуражаващ е фактът, че като екип от историци сме оставени свободни да изразяваме своите виждания и своите научни гледни точки. Всъщност имахме протоколна среща с министъра на външните работи Тимчо Муцунски, на която беше решено, че ние като историци и като комисия, формално сега, имаме абсолютно академична свобода на действие за всички решения, които вземаме, ако ги вземаме, и за всички дискусии в рамките на комисията. Така че това трябва да се приветства“, допълни историкът.

          Припомняме Ви, че на 10 септември правителството на македонския премиер Християн Мицкоски смени всички историци, от македонския екип, участващи в комисията.

          Като мотив за промяната Мицкоски посочи, че предишният състав „не е бил защитник на националните интереси на македонския народ“.

          Съвместната комисия беше създадена в резултат на подписания на 1 август 2017 г. Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Северна Македония и е ключова част от споразумението. Блокирането на работата ѝ от македонска страна доведе до напрежение в двустранните отношения между Скопие и София.

          Комисията е съставена от историци и преподаватели от двете страни.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions