Search Suggestions
      неделя, 27.10.24
      Search Suggestions

          Япония: На прага на политически обрат

          Загубата на мнозинство ще е най-лошият резултат от последните 15 години, ако резултатите се потвърдят

          Управляващата в Япония партия ЛДП (Либерално-демократична партия) не успя да получи мнозинство на предсрочните избори за първи път от 2009 г. насам, прогнозира националната телевизия NHK, което е удар за новия министър-председател Шигеру Ишиба.

          Не беше ясно дали Либерално-демократическата партия на Ишиба ще успее да си осигури мнозинство в парламента заедно с дългогодишния си коалиционен партньор – партията „Комейто“.

          67-годишният Ишиба встъпи в длъжност на 1 октомври, след като миналия месец бе избран за лидер на ЛДП, и свика предсрочни избори в рамките на няколко дни след встъпването си в длъжност.

          Самопризналият се за „маниак“ на тема отбрана и производител на модели на самолети си постави за цел на изборите коалицията да спечели мнозинство.

          Неизпълнението на тази цел би подкопало сериозно позициите му в ЛДП и би означавало да намери други коалиционни партньори или да оглави правителство на малцинството.

          Гласоподавателите в четвъртата по големина икономика в света са подложени на натиск от растящите цени и последиците от скандала с партийния фонд за рушвети, който помогна да бъде потопен предишният премиер Фумио Кишида.

          NHK прогнозира, че ЛДП ще спечели между 153 и 219 места, което е малко от необходимите 233 за мнозинство в 465-местния парламент.

          Заедно с „Комейто“, за която се прогнозират 21-35 места, коалицията ще има между 174 и 254 места.

          Конституционно-демократичната партия (КДП), ръководена от бившия министър-председател Йошихико Нода, ще спечели между 128 и 191 места, което е повече от 96, прогнозира телевизията.

          Ако официалните резултати се потвърдят, загубата на мнозинството на ЛДП ще бъде най-лошият резултат, откакто тя загуби властта преди 15 години.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions