Search Suggestions
      Search Suggestions

          Беконът е един от основните виновници за високото кръвно на британците

          Здравни експерти предупреждават за един популярен вид храна в Обединеното кралство, като твърдят, че тя е един от най-сериозните виновници за високото кръвно налягане, съобщи Mirror. 

          Високото кръвно означава, че сърцето трябва да работи по-усилено от обичайното, за да изпомпва кръвта в тялото. С течение на времето това уврежда сърцето и други органи, като състоянието увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт, наред с други сериозни проблеми. 

          Смята се, че около един на всеки трима възрастни в Обединеното кралство живее с високо кръвно налягане, въпреки че много от тях може и да не осъзнават това поради факта, че то в голяма степен е без симптоми. Един от най-големите фактори, допринасящи за хипертонията, е начинът на хранене.

          По-конкретно, често се установява, че консумацията на твърде много сол е най-голямата причина за високо кръвно налягане. Солта може да накара тялото да задържа повече вода, което оказва допълнителен натиск върху кръвоносните съдове. 

          Според Британската фондация за сърдечни заболявания (БФСЗ) „повечето“ от нас ядат твърде много сол, което ни излага на риск от високо кръвно налягане и свързаните с него здравословни проблеми. Въпреки че може да си мислите, че не е нужно да се притеснявате за солта, ако не я добавяте по време на готвене или на масата, по-голямата част от солта, която консумираме (до 85 %), вече се съдържа в храните, които купуваме. 

          Така че може да ядете повече, отколкото си мислите. Препоръчително е да ограничаваме дневния прием на сол до максимум 6 грама на ден – около една чаена лъжичка. Но повечето от нас ядат повече от това. 

          БФСЗ изброява най-лошите виновници за приема на сол, като един популярен вид храна заема първото място. Установено е, че преработеното месо, като бекон и колбаси, съставлява 19% от солта, която британците консумират – много повече от всеки друг вид храна.

          „Беконът, наденичките, шунката, пайовете с месо, наденичките и други месни ястия са сред храните, които добавят най-много сол (и наситени мазнини) в диетата ни“, се обяснява в доклада. 

          „Препоръчва се също така да намалим преработените меса, за да намалим риска от рак. Можете да направите това, като замените сандвичите с шунка със сандвичи с риба тон или яйца и замените бекона или наденичката в сандвичите или в готвената закуска с гъби или поширано яйце върху препечен хляб“, се казва още в документа.

          Неотдавнашно научно изследване, публикувано в списание Clinical Nutrition, установи, че връзката между преработеното месо и високото кръвно налягане вероятно се дължи на съдържанието на нитрати в храната. Авторите на изследването казват: „В резултат на изследването се установи, че нитратите в храната на човека са много: 

          „Консумацията на преработено месо е свързана с високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, но все още има пропуски по отношение на съставките, които допринасят за тази връзка“.

          „Ето защо това проучване имаше за цел да проучи връзката между приема на нитрити и нитрати от преработено месо с диастолното и систолното кръвно налягане, като се отчита приемът на натрий“, пишат авторите на изследването.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          Search Suggestions
              Search Suggestions