Ново изследване показва, че консумацията на кисело мляко за закуска може значително да намали риска от развитие на агресивни форми на колоректален рак, съобщи Mirror.
- Реклама -
Проф. Джъстин Стебинг от университета Anglia Ruskin обяснява пред The Conversation, че простият избор на сутрешна закуска може да се окаже ключов за превенцията на едно от най-смъртоносните онкологични заболявания.
Медицинската общност е обезпокоена от удвояването на случаите на рак на дебелото черво при хора под 55 години в световен мащаб през последните години, като основен фактор се сочи увеличената консумация на ултрапреработени храни.
„Нарастващите доказателства сочат, че редовната консумация на кисело мляко може да има защитен ефект срещу определени агресивни форми на колоректален рак чрез модификация на чревната микробиота – естествените бактерии, които живеят в червата,“ отбелязва проф. Стебинг.
Чревната микробиота е от съществено значение за храносмилането, имунната функция и превенцията на възпаления, които могат да допринесат за развитието на рак. Киселото мляко съдържа живи култури на полезни бактерии, включително Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които подпомагат поддържането на здравословен баланс.
Изследването сочи, че консумацията на две или повече порции кисело мляко седмично е свързана с по-нисък риск от развитие на специфичен тип агресивен рак в дясната част на дебелото черво, който обикновено има по-лоши прогнози за оцеляване в сравнение с туморите в лявата част.
Ново изследване показва, че консумацията на кисело мляко за закуска може значително да намали риска от развитие на агресивни форми на колоректален рак, съобщи Mirror.
- Реклама -
Проф. Джъстин Стебинг от университета Anglia Ruskin обяснява пред The Conversation, че простият избор на сутрешна закуска може да се окаже ключов за превенцията на едно от най-смъртоносните онкологични заболявания.
Медицинската общност е обезпокоена от удвояването на случаите на рак на дебелото черво при хора под 55 години в световен мащаб през последните години, като основен фактор се сочи увеличената консумация на ултрапреработени храни.
„Нарастващите доказателства сочат, че редовната консумация на кисело мляко може да има защитен ефект срещу определени агресивни форми на колоректален рак чрез модификация на чревната микробиота – естествените бактерии, които живеят в червата,“ отбелязва проф. Стебинг.
Чревната микробиота е от съществено значение за храносмилането, имунната функция и превенцията на възпаления, които могат да допринесат за развитието на рак. Киселото мляко съдържа живи култури на полезни бактерии, включително Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които подпомагат поддържането на здравословен баланс.
Изследването сочи, че консумацията на две или повече порции кисело мляко седмично е свързана с по-нисък риск от развитие на специфичен тип агресивен рак в дясната част на дебелото черво, който обикновено има по-лоши прогнози за оцеляване в сравнение с туморите в лявата част.
В забележителен научен пробив изследователи успяха за първи път да проследят смъртоносната бактерия до епицентъра на най-ранната известна пандемия – Плаката на Юстиниан, която...