Search Suggestions
      вторник, 02.09.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Учени: Редовната консумация на кисело мляко може да намали риска от агресивни форми на рак на дебелото черво

          Ново изследване показва, че консумацията на кисело мляко за закуска може значително да намали риска от развитие на агресивни форми на колоректален рак, съобщи Mirror.

          - Реклама -

          Проф. Джъстин Стебинг от университета Anglia Ruskin обяснява пред The Conversation, че простият избор на сутрешна закуска може да се окаже ключов за превенцията на едно от най-смъртоносните онкологични заболявания.

          Медицинската общност е обезпокоена от удвояването на случаите на рак на дебелото черво при хора под 55 години в световен мащаб през последните години, като основен фактор се сочи увеличената консумация на ултрапреработени храни.

          Чревната микробиота е от съществено значение за храносмилането, имунната функция и превенцията на възпаления, които могат да допринесат за развитието на рак. Киселото мляко съдържа живи култури на полезни бактерии, включително Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които подпомагат поддържането на здравословен баланс.

          Изследването сочи, че консумацията на две или повече порции кисело мляко седмично е свързана с по-нисък риск от развитие на специфичен тип агресивен рак в дясната част на дебелото черво, който обикновено има по-лоши прогнози за оцеляване в сравнение с туморите в лявата част.

          Ново изследване показва, че консумацията на кисело мляко за закуска може значително да намали риска от развитие на агресивни форми на колоректален рак, съобщи Mirror.

          - Реклама -

          Проф. Джъстин Стебинг от университета Anglia Ruskin обяснява пред The Conversation, че простият избор на сутрешна закуска може да се окаже ключов за превенцията на едно от най-смъртоносните онкологични заболявания.

          Медицинската общност е обезпокоена от удвояването на случаите на рак на дебелото черво при хора под 55 години в световен мащаб през последните години, като основен фактор се сочи увеличената консумация на ултрапреработени храни.

          Чревната микробиота е от съществено значение за храносмилането, имунната функция и превенцията на възпаления, които могат да допринесат за развитието на рак. Киселото мляко съдържа живи култури на полезни бактерии, включително Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които подпомагат поддържането на здравословен баланс.

          Изследването сочи, че консумацията на две или повече порции кисело мляко седмично е свързана с по-нисък риск от развитие на специфичен тип агресивен рак в дясната част на дебелото черво, който обикновено има по-лоши прогнози за оцеляване в сравнение с туморите в лявата част.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Учени разкриха причинителя на Плаката на Юстиниан: Yersinia pestis – бактерията на Черната смърт

          В забележителен научен пробив изследователи успяха за първи път да проследят смъртоносната бактерия до епицентъра на най-ранната известна пандемия – Плаката на Юстиниан, която...

          Отложиха делото за насилието срещу малкия Адриан

          Районен съд – Пловдив не даде ход на разпоредителното заседание по делото срещу Петър Чернев и Стела Димитрова – пастрок и майка на шестгодишния...

          След приемането на еврото: Как ще изглеждат фишовете за заплатите от 1 януари?

          От началото на следващата година всички фишове за заплати на българските работещи ще се издават само в евро, без да се показват сумите и...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions