Search Suggestions
      четвъртък, 06.11.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Учени: Редовната консумация на кисело мляко може да намали риска от агресивни форми на рак на дебелото черво

          Ново изследване показва, че консумацията на кисело мляко за закуска може значително да намали риска от развитие на агресивни форми на колоректален рак, съобщи Mirror.

          - Реклама -

          Проф. Джъстин Стебинг от университета Anglia Ruskin обяснява пред The Conversation, че простият избор на сутрешна закуска може да се окаже ключов за превенцията на едно от най-смъртоносните онкологични заболявания.

          Медицинската общност е обезпокоена от удвояването на случаите на рак на дебелото черво при хора под 55 години в световен мащаб през последните години, като основен фактор се сочи увеличената консумация на ултрапреработени храни.

          Чревната микробиота е от съществено значение за храносмилането, имунната функция и превенцията на възпаления, които могат да допринесат за развитието на рак. Киселото мляко съдържа живи култури на полезни бактерии, включително Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които подпомагат поддържането на здравословен баланс.

          Изследването сочи, че консумацията на две или повече порции кисело мляко седмично е свързана с по-нисък риск от развитие на специфичен тип агресивен рак в дясната част на дебелото черво, който обикновено има по-лоши прогнози за оцеляване в сравнение с туморите в лявата част.

          Ново изследване показва, че консумацията на кисело мляко за закуска може значително да намали риска от развитие на агресивни форми на колоректален рак, съобщи Mirror.

          - Реклама -

          Проф. Джъстин Стебинг от университета Anglia Ruskin обяснява пред The Conversation, че простият избор на сутрешна закуска може да се окаже ключов за превенцията на едно от най-смъртоносните онкологични заболявания.

          Медицинската общност е обезпокоена от удвояването на случаите на рак на дебелото черво при хора под 55 години в световен мащаб през последните години, като основен фактор се сочи увеличената консумация на ултрапреработени храни.

          Чревната микробиота е от съществено значение за храносмилането, имунната функция и превенцията на възпаления, които могат да допринесат за развитието на рак. Киселото мляко съдържа живи култури на полезни бактерии, включително Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които подпомагат поддържането на здравословен баланс.

          Изследването сочи, че консумацията на две или повече порции кисело мляко седмично е свързана с по-нисък риск от развитие на специфичен тип агресивен рак в дясната част на дебелото черво, който обикновено има по-лоши прогнози за оцеляване в сравнение с туморите в лявата част.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Командир Ловец: За пет дни руската армия ще превземе източната част на Купянск

          Руската армия ще превземе източната част на Купянск в Харковска област в рамките на следващите пет дни. Това обяви командирът на щурмовия отряд на...

          „Правда“: Разгромът на ВСУ във Волчанск приближава Харковска област към референдум

          Битката за Волчанск е към своя край и руската армия контролира по-голямата част от града и разширява буферната си зона около него. Какво означава...

          По спешност: ДСБ поиска изслушване на здравния министър

          „Демократи за силна България“ (ДСБ) внесоха в Народното събрание официално искане за изслушване на министъра на здравеопазването Силви Кирилов. Повод за това стана колективната...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions