петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Агенцията за бежанците: 97 068 украинци са се регистрирали в страната

       97 068 украинци са се регистрирали в страната, 102 032 граждани на Украйна пребивават в страната. Това като брой е колкото област Шумен. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева ще оглави Оперативната координационна група към Министерския съвет.

      По думите ѝ това са основно ведомствени и общински бази, като продължава идентифицирането на нови места.

      „Разчетите за средствата, които до момента са разходвани, ще бъдат предоставени на създадените структури към Европейската комисия. Очаква се голяма част, ако не и всички разходи, направени от българската държава, да бъдат покрити от създадените и насочени средства по европейски проекти и програми“, обясни Тошева.

      Тя уточни, че Министерството на транспорта е отговорната институция, която прави разчетите за това как да бъдат транспортирани украинските граждани.

      „От кабинета се надяват и част от бежанците да си наемат сами жилища с обещаната месечна подкрепа от по 400 лв., която ще се плаща през работодател при започване на работа. Очаква се днес да бъде одобрено постановление за здравното осигуряване на бежанците под временна закрила за период от 3 месеца. След изтичането на тези 3 месеца бежанците започват да се самоосигуряват с изключение на децата и възрастните. Сървърите на агенцията за бежанците също са били атакувани, като пострадали всички системи без имнофрационната система бежанци. Затова малко ще се забавим с подаването на данните за здравното осигуряване, но би трябвало да сме готови за 11-11 число“, обясни Тошева.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ