събота, 21.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Китай: САЩ не са в позиция да сочат с пръст отношенията между Пекин и Москва

      Говорителят на китайското министерство на външните работи Мао Нинг каза, че Вашингтон „не е в позиция да сочи с пръст“ отношенията между Пекин и Москва, говорейки на брифинг в понеделник.

      „По въпроса с Украйна Китай активно насърчава мирните преговори и политическото уреждане на кризата. САЩ не са в позиция да сочат с пръст отношенията между Китай и Русия. Ние не приемаме принуда и натиск от страна на Съединените щати“, заяви Мао Нинг.

      Тя каза още, че САЩ не само са изпратили смъртоносни оръжия на бойното поле в Украйна, но също така непрекъснато са продавали модерни оръжия на Тайван в нарушение на трите съвместни китайско-американски комюникета.

      „Какво точно правят САЩ? Светът заслужава да знае отговора“, добави дипломатът. Мао Нин също така заяви, че разследването, свързано с произхода на вируса COVID-19, е научен въпрос и не трябва да се политизира. Нейното изявление дойде един ден след публикуването на статия, в която Министерството на енергетиката на САЩ твърди, че пандемията COVID-19 е започнала след изтичане на информация в лаборатория в Ухан, както се съобщава в класифициран разузнавателен доклад, предоставен на Белия дом и ключови членове на Конгреса. „Заключението за лабораторното изтичане е много малко вероятно, тъй като това е авторитетното и научно заключение, направено от съвместните експерти на Китай и Световната здравна организация въз основа на посещение на съответните лаборатории в Ухан и задълбочен обмен със съответните изследователи, “ каза Мао Нинг.

      Тя потвърди, че Световната здравна организация (СЗО) и китайски служители са работили заедно, за да открият произхода на вируса и други власти трябва да спрат да „раздухват“ съответните аргументи за изтичането на информация. „Спрете да петните Китай, спрете да политизирате въпроса за произхода на вируса“, призова Мао Нин

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ