петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Сеул: Северна Корея вероятно е изстреляла „нов тип“ балистична ракета

      Северна Корея извърши в четвъртък първото си изстрелване на междуконтинентална балистична ракета от месец, като вероятно тества нов тип по-мобилна, по-трудна за откриване оръжейна система, казаха нейните съседи, в продължение на провокативната серия от ракетни тестове на Севера.

      Изстрелването накара Япония да издаде заповед за евакуация на северен остров и въпреки че по-късно тя беше оттеглена, тя показва бдителността на съседите на Северна Корея относно развиващите се ракетни заплахи.

      Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея каза, че ракетата, изстреляна под голям ъгъл от близо до севернокорейската столица Пхенян, е паднала във водите между Корейския полуостров и Япония след полет от 1000 километра (620 мили).

      Обединените началници на щабовете описаха ракетата като със среден или по-голям обсег. Съветът за национална сигурност на САЩ го нарече ракета с голям обсег, а министърът на отбраната на Япония – оръжие от клас ICBM.

      Армията на Южна Корея смята, че Северна Корея е изстреляла нов тип балистична ракета, вероятно използваща твърдо гориво, каза представител на отбраната, пожелал анонимност поради служебните правила.

      Ако изстрелването включва междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, това ще бъде първият тест на подобно оръжие на Севера. Течното гориво трябва да се впръска преди изстрелването на оръжието, но е по-трудно да се открият изстрелвания на оръжия с твърдо гориво предварително, тъй като горивото вече е заредено вътре. Всички предишни тестове на междуконтинентални балистични ракети на Северна Корея са включвали оръжия с течно гориво.

      Междуконтиненталната балистична ракета с твърдо гориво е едно от ключовите високотехнологични оръжия, които лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун обеща да създаде, за да се справи по-добре с това, което той нарича военни заплахи на САЩ. Други оръжия, които иска да придобие, са ракета с няколко бойни глави, ядрена подводница, хиперзвукова ракета и шпионски сателит.

      Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриен Уотсън каза, че последното изстрелване „ненужно повишава напрежението и рискува да дестабилизира ситуацията със сигурността в региона“. Уотсън каза, че Съединените щати ще предприемат всички необходими мерки, за да гарантират сигурността на американската родина и южнокорейските и японските съюзници.

      По време на извънредно заседание на Съвета за национална сигурност в Южна Корея официални лица осъдиха изстрелването и подчертаха необходимостта от затягане на тристранното сътрудничество в областта на сигурността с Вашингтон и Токио. Японският премиер Фумио Кишида каза пред репортери в Токио, че планира среща на японския NSC, за да обсъди изстрелването.

      Висшите ядрени пратеници на Сеул, Вашингтон и Токио също проведоха телефонен разговор, в който призоваха за „решителен и обединен международен отговор“ на севернокорейските провокации и по-големи усилия за спиране на незаконните дейности на Северна Корея, за които се твърди, че финансират нейната оръжейна програма.

      Северна Корея често провежда тестови изстрелвания на ракети към международните води между Корейския полуостров и Япония. Всичките му предишни изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети са извършени в района, но по високи траектории, за да се избегнат съседни страни. Южна Корея и Япония обикновено не издават заповеди за евакуация при севернокорейски изстрелвания, освен ако не установят, че оръжия са летели в посока на техните територии.

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ