петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Канадски дипломат беше изгонен от Китай

      Във вторник Китай изгони канадски дипломат в Шанхай в спор, след като Отава каза на базиран в Торонто китайски дипломат да напусне страната, ескалирайки вече напрегнатите двустранни отношения на фона на опасенията за китайското влияние в Канада.

      В понеделник Канада експулсира китайския дипломат Джао Вей, след като доклад на разузнаването го обвини, че се опитва да атакува канадски депутат, критикуващ отношението на Китай към уйгурското мюсюлманско малцинство.

      Реклама · Превъртете, за да продължите
      „Няма да толерираме никаква форма на чужда намеса“, каза в понеделник канадският външен министър Мелани Джоли.

      В отговор на „неразумните действия“ на Канада Китай каза на Дженифър Лин Лалонд, консул на канадското консулство в Шанхай, да напусне Китай до 13 май, според изявление на китайското външно министерство.

      Китай си запазва правото да отговори допълнително, добави външното министерство.

      Дипломатическото напрежение нараства след задържането на изпълнителния директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу през 2018 г. и последвалия арест от Пекин на двама канадци по обвинения в шпионаж. И тримата бяха освободени през 2021 г.

      Миналата година Пекин отмени тригодишната забрана за внос на рапица, най-голямата култура в Канада, от търговските компании Richardson International и Viterra. Ограниченията последваха ареста на Мън, но Китай цитира опасения за вредители. Китай също е основен вносител на канадски поташ и пшеница.

      Шпионската агенция Canadian Security Intelligence Service (CSIS) е автор на доклад през 2021 г. за китайското влияние в Канада, който включва информация за потенциални заплахи за консервативния член на парламента Майкъл Чонг и семейството му.

      Подробностите от доклада на CSIS излязоха наяве на 1 май, когато канадският вестник Globe and Mail съобщи, че Китай е търсил информация за Чонг и семейството му в Китай в вероятно опит да „направи пример“ от него и да възпре другите да поемат антикитайско правителство позиция.

      „Не трябваше да отнеме две години на правителството да вземе това решение“, каза Чонг пред репортери след съобщението.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ