събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Китай подкрепя „ефективното“ изпълнение на черноморската сделка за зърно

      Приветствайки разширяването на помощта за цялото засегнато население в засегнатата от конфликт Украйна, Китай постави своята тежест зад „пълното прилагане“ на черноморската сделка за зърно.

      „Китай подкрепя балансираното, пълно и ефективно прилагане на Черноморската зелена инициатива и Меморандума за разбирателство (меморандум за разбирателство) относно износа на руски храни и торове“, каза посланик Джан Джун, първи дипломат на Китай в ООН, пред Службата за сигурност на ООН съвет (СС на ООН).

      Джан каза, че Китай подкрепя ООН в „играенето на важна роля в това отношение за премахване на реалните пречки пред износа на руска храна и торове“.

      Съветът за сигурност на ООН проведе брифинг за хуманитарната ситуация в Украйна в понеделник, според изявление на мисията на Китай в ООН.

      Турция, Русия, Украйна и ООН проведоха двудневна среща на високо ниво в Истанбул миналата седмица, за да обсъдят удължаването на сделката за зърно, която трябва да изтече на 18 май, но все още не е постигнато споразумение.

      Посочвайки „изключително тежката“ хуманитарна ситуация в Украйна, Джан предупреди: „Вторичните ефекти на кризата продължават да се проявяват“.

      „Разпространителните ефекти от конфликта … трябва да се приемат сериозно и да се управляват. Световната икономика е изправена пред подновени рискове от рецесия, което изисква координирани действия от всички страни, за да поддържат съвместно глобалните хранителни, енергийни и финансови пазари стабилни“, добави той.

      Китайският дипломат обаче призова многократното използване на „едностранни санкции“ и „непрекъснато разширяващата се юрисдикция с дълги ръце“, които, каза Джан, „не само доведоха до тежки хуманитарни последици, но също така подкопаха глобалните промишлени вериги и вериги за доставки. ”

      Джан призова САЩ и „други съответни страни“ „сериозно да обмислят поведението си, незабавно да поправят пътищата си и да създадат условия за развиващите се страни да развият икономиките си и да подобрят прехраната си“.

      „Те трябва да се въздържат от участие в икономическа принуда, от една страна, и от друга страна, да готвят разкази, обвиняващи други държави в икономическа принуда“, каза той, добавяйки, че едностранните санкции „нямат основание в международното право и предизвикват отвращение и опозиция от нарастващ брой страни.“

      „Трябва да се отбележи, че така нареченият международен ред, основан на правила, също е силно проблематичен в правен и практически смисъл“, каза китайският дипломат.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ