събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: България спира вноса на руски суров петрол, който в момента се ползва от „Лукойл“

      България спира вноса на руски суров петрол, който в момента се ползва от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки към Русия заради войната в Украйна.

      „ЗА“ решението гласуваха 122-ма народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, докато 43-ма от партия „Възраждане“, БСП и ИТН се обявиха против.

      Сред вносителите на предложението са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски. С него на практика българското правителство трябва да прекрати използването на дерогацията, позволяваща ни да внасяме руски петрол до края на 2024 г.

      Управляващи и опозиция си отправиха взаимно обвинения, че действат под чужд натиск.

      Според Румен Гечев от БСП работата на рафинерията, която държи 40% от пазарния дял у нас, ще бъде блокирана и това ще ощети българските граждани.

      „Защо вие не изпълнявате решенията на Европейската комисия? Ами защото „Козяк“ е наредил на някои хора. „Козяк“ се смее, а ние плащаме. Докато има такива глупаци, докато има такива майкопродавци, българският народ ще плаща. Цените на бензина почнаха да растат и на дизела и те ще растат още повече. Сега ще ударим и цялата икономика с петролните продукти. Срам и позор“.

      Отговорът на Хамид Хамид от ДПС :

      „Днес тук от вас говори госпожа Митрофан, а не професор Гечев. Не е вярно и е мит, че тази рафинерия може да работи само с руски петрол. А аргументът ви, че цените ще скочат, също, според мен, не е състоятелен, защото в момента, когато работим само с руски петрол, цените са замръзнали и падат ли? Не, цените пак скачат, професоре“.

      В мотивите се посочва, че във връзка с прилагането на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, приет от Народното събрание на 13 януари т.г., се установи, че не е необходима дерогация на Европейската комисия за някои от мерките, предвидени с разпоредбите на закона.

      Диверсификация на доставките на суров петрол и стриктно прилагане на правилата за достъп до отворена инфраструктура са ключови за осигуряване на здравословна конкуренция на българския пазар на горива, посочват вносителите в аргументацията си. Осигуряването на конкуренция обаче не трябва да става за сметка на националната сигурност и повишаване на цените на горивата за потребителите в България поради непремерени или шокови действия на правителството или на Народното събрание, се казва в мотивите.

      Първата стъпка беше прекратяването на концесионния договор с „Лукойл“ за експлоатацията на петролния терминал Росенец. Това ще помогне на България да гарантира, че терминалът не се използва за избягване на санкции чрез контрабанда на петрол и би гарантирало правилното отчитане на приходите от ДДС и акцизи, които са жизненоважни за фискалната сигурност.

      Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго е втората стъпка в лишаването на „Лукойл“, а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. Ако руската компания не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от Лукойл, под държавен контрол чрез особен търговски управител, се казва още в мотивите.

      Германия и Италия вече показаха, че могат да принудят руските собственици на големи рафинерии в рамките на по-малко от шест месеца да спазват санкциите на ЕС, като ги поставят под специален контрол, посочват още инициаторите за решението на НС.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ