петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Обвинените за шпионаж във Великобритания: Прочут мошеник, свързан с ГРУ, им е давал задачи

      В делото за петимата българи, обвинени във Великобритания в няколко престъпления, включително шпионаж и заговор за отвличане на хора, се появи името на един от най-издирваните мошеници в света. Според прокуратурата те са заговорничили с „личност, известна като“ Ян Марсалек, от когото Орлин Русев, смятан за лидер на групата, бил получавал задачи от чужбина. Австриецът Марсалек не е обвиняем по това дело, съобщи Би Би Си, цитирани от „Дневник“

      Руското разследващо издание The Insider, един от основните партньори на групата „Белингкат“ (Bellingcat) напомни, че заедно с германското сп. „Шпигел“ още през 2020 г. са установили, че Марсалек е избягал от Австрия през Беларус в Русия на 19 юни. Това е ден след като одитори установиха изчезването на над 1.5 млрд. долара в баланса на германската компания за разплащания Wirecard – един от най-големите скандали във финансовите среди на страната през последните години.

      Последвали разследвания установиха тясна връзка на Марсалек с руските спецслужби и в частност от 2015 г. с Главното управление на руската армия, по-известно със старото си име Главно разузнавателно управление (ГРУ).

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ