петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Си Дзинпин обяви осем стъпки, който Китай ще следва, за да подкрепи „Един пояс, един път“

      Китайският президент Си Дзинпин обяви в сряда осем основни стъпки, които Китай ще предприеме, за да подкрепи висококачественото сътрудничество на „Един пояс, един път“, съобщи китайското издание „Global Times“.

      Първо, Китай ще изгради многоизмерна мрежа за свързаност „Един пояс, един път“, каза Си в основна реч на церемонията по откриването на третия Форум за международно сътрудничество „Един пояс, един път“ (BRF).

      Страната ще ускори висококачественото развитие на железопътния експрес Китай-Европа, ще участва в транскаспийския международен транспортен коридор и ще бъде домакин на Форума за сътрудничество на железопътния експрес Китай-Европа, каза още президентът. Той отбеляза, че Китай, заедно с други страни, ще изгради нов логистичен коридор през евразийския континент, свързан с директен железопътен и автомобилен транспорт.

      „Ние енергично ще интегрираме пристанищата, корабоплаването и търговските услуги в „Морския път на коприната“ и ще ускорим изграждането на новия международен търговски коридор земя-море и Въздушния път на коприната“, заяви китайският лидер.

      Второ, Китай ще подкрепи отворена световна икономика, като общата му търговия със стоки и услуги се очаква да надхвърли 32 трилиона щатски долара. долара и 5 трилиона щатски долара долара съответно през периода 2024-2028 г., каза Си. Той добави, че страната ще създаде пилотни зони за сътрудничество в електронната търговия на Пътя на коприната и ще сключи споразумения за свободна търговия и договори за защита на инвестициите с повече държави.

      Китай ще премахне всички ограничения за достъп на чуждестранни инвестиции в производствения сектор, посочи китайският президент. Ще бъдат положени усилия за по-нататъшен напредък в отварянето на високи стандарти в трансграничната търговия с услуги и инвестиции, разширяване на пазарния достъп за цифрови и други продукти и задълбочаване на реформите в области, включително държавните предприятия, цифровата икономика, интелектуалната собственост и държавните поръчки , отбеляза Си.

      Трето, Китай ще осъществява практическо сътрудничество за BRI. Страната ще популяризира както знакови проекти, така и „малки, но интелигентни“ програми за препитание, каза президентът. Той обеща по-голяма финансова подкрепа за проекти на BRI въз основа на пазарни и бизнес операции, като отбеляза, че Китайската банка за развитие и Експортно-импортната банка на Китай ще създадат прозорец за финансиране от 350 милиарда юана (48,75 милиарда щатски долара) и че допълнителни 80 милиарда юана ще бъдат инжектирани във Фонда за Пътя на коприната.

      Китай ще осъществи 1000 дребномащабни проекта за подпомагане на препитанието и ще засили сътрудничеството в професионалното образование чрез семинари Luban и други инициативи, каза Си, добавяйки, че ще бъдат положени повече усилия за гарантиране на безопасността на проектите и персонала на BRI, посочва Global Times.

      На Конференцията на изпълнителните директори, проведена по време на форума, се сключи споразумения на стойност 97,2 милиарда щатски долара. долара, каза китайският лидед.

      Четвърто, Китай ще продължи да насърчава зеленото развитие. Страната ще задълбочи допълнително сътрудничеството в области като зелена инфраструктура, зелена енергия и екологичен транспорт и ще засили подкрепата за Международната коалиция за зелено развитие BRI. „Китай ще продължи да провежда Конференцията за зелени иновации на BRI и ще установи механизми за диалог и обмен за соларната индустрия и мрежа от експерти по екологично и нисковъглеродно развитие“, каза Си. Той добави, че страната ще приложи принципите за зелени инвестиции за „Един пояс, един път“ и ще предостави 100 000 възможности за обучение на партньорските страни до 2030 г.

      Пето, Китай ще продължи да развива научните и технологични иновации. Страната ще продължи да прилага Плана за действие за сътрудничество в областта на науката, технологиите и иновациите „Един пояс, един път“ и ще проведе първата конференция за обмен на наука и технологии „Един пояс, един път“, отбеляза Си.

      Страната също така ще увеличи броя на съвместните лаборатории, изградени с други страни по пояса, един път, до 100 през следващите пет години и ще подкрепи млади учени от други страни да работят по краткосрочни програми в Китай, каза Дзинпин.

      Китай ще представи Глобалната инициатива за управление на изкуствения интелект (AI) на тазгодишния форум. „Ние сме готови да увеличим обмена и диалога с други страни и съвместно да насърчаваме стабилното, организирано и сигурно развитие на ИИ в света“, заяви китайският президент.

      Шесто, Китай ще подкрепя обмена между хората. Китай ще бъде домакин на форума Liangzhu, за да засили диалога за цивилизациите със страните партньори на BRI, каза президентът. Според Си в допълнение към Международната лига на театрите по Пътя на коприната, Международния фестивал на изкуствата по Пътя на коприната, Международния алианс на музеите на Пътя на коприната, Международния алианс на музеите на изкуствата по Пътя на коприната и Международния библиотечен алианс по Пътя на коприната, Китай също така стартира Международния туристически алианс на градовете по пътя на коприната.

      Китай ще продължи с програмата за стипендии на китайското правителство „Пътят на коприната“, отбеляза той.

      Седмо, Китай ще насърчи основаното на почтеност сътрудничество „Един пояс, един път“. Заедно със своите партньори за сътрудничество, Китай ще публикува Постиженията и перспективите за изграждане на интегритет на „Един пояс, един път“ и принципите на високо ниво за изграждане на интегритет на „Един пояс, един път“ и ще създаде Система за оценка на интегритета и съответствието за компаниите, участващи в сътрудничеството по „Един пояс, един път“, обяви китайският лидер. „Ние също така ще работим с международни организации за провеждане на изследвания и обучение за насърчаване на почтеността в сътрудничеството „Един пояс, един път“, каза китайският лидер..

      Осмо, Китай ще укрепи институционалното изграждане за международното сътрудничество „Един пояс, един път“. Страната ще работи със своите страни партньори на BRI за укрепване на изграждането на платформи за многостранно сътрудничество, обхващащи енергетиката, данъчното облагане, финансите, зеленото развитие, намаляването на бедствията, борбата с корупцията, мозъчните тръстове, медиите, културата и други области, заяви Си.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ