петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      МВФ: Напрежението в Северно Косово е предпоставка за икономическа нестабилност

      Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че решението на ЕС да либерализира визовия режим за косоварите, което влиза в сила през януари 2024 г., и спорадичното напрежение в северната част на Косово, населена с преобладаващо сръбско население, могат да застрашат икономическото развитие на страната в краткосрочен и средносрочен план, съобщи „Албениън пост“.

      В неотдавнашен доклад на МВФ се изтъква рискът от увеличаване на имиграцията вследствие на либерализирането на визовия режим, което ще се отрази негативно на някои сегменти на пазара на труда в краткосрочен план, а в средносрочен план се изтъква рискът от спад на инвестициите.

      „В краткосрочен план по-малък от очаквания фискален стимул може да навреди на растежа; либерализацията на визовия режим от страна на ЕС, която влиза в сила през януари 2024 г., може да доведе до увеличаване на имиграцията, което да се отрази негативно на краткосрочното търсене и да свие някои сегменти на пазара на труда“, се посочва в доклада на МВФ.

      „В средносрочен план продължаващото напрежение в северната част на страната би могло да натежи на преките чуждестранни инвестиции, новото финансиране от донори и притока на туристи. В същото време усилията на много европейски фирми биха могли да доведат до по-високи преки инвестиции и потенциален растеж, особено ако диалогът със Сърбия се развие в положителна посока“, се казва още в доклада.

      „Ако обаче мерките продължат, новата двустранна помощ вероятно ще намалее. Продължаващото напрежение може да се отрази негативно на имиджа на страната, като натежи на туристическите потоци, преките чуждестранни инвестиции и икономическия растеж. Напрежението в северната част на страната може също така да задълбочи вътрешнополитическата поляризация“, се посочва между другото в доклада на МВФ.

      Въпреки че краткосрочните рискове са балансирани, според доклада несигурността продължава да съществува, включително във външната икономическа среда, регионалните и глобалните геополитически събития. И въпреки относително спокойната ситуация в северната част на страната след септемврийската атака от сръбска паравоенни групировка в село Банска, едно стабилно решение би могло да се отрази положително на икономическите резултати. 

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ