петък, 20.09.24
13.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ: Много сме загрижени за опасните действия на Пекин в Южнокитайско море

      „Много, много сме загрижени за опасните действия на Пекин в Южнокитайско море“.

      Това заяви ръководителят на Индо-тихоокеанското командване на САЩ адмирал Джон Акилино. Висшият военен визираше неотдавнашните сблъсъци между китайски и филипински лодки около отдалечена плитчина на островите Спратли, предаде АФП.

      От 90-те години на миналия век насам Китай се опитва да упражнява контрол върху обширна част от югозападната част на Тихия океан. Това доведе до напрегнати сблъсъци с много съседи, които претендират за различни острови, атоли, рифове и плитчини като свои собствени.

      През последния месец в близост до плитчината Втори Томас се случиха два сблъсъка между кораби на Китай и Филипините, а китайски кораби обстрелваха с водни оръдия филипински лодки.

      И двете държави претендират за права върху района, който се намира на важен морски кръстопът, богат на ресурси, за регионалната търговия.

      САЩ, които са съюзник на Филипините по договор, подкрепиха страната в отговор на действията на Китай.

      „Едностранните действия на Китай са опасни, незаконни и дестабилизират региона“, каза Акилино по време на реч в австралийския град Сидни.

      Китай нарича плитчината Томас Втори, риф Рен’ай, и твърди, че тя се намира в рамките на така наречената „деветлъчна линия“ – обширна зона на китайски контрол, която обхваща почти цялото Южнокитайско море.

      През 2016 г. международен трибунал отхвърли китайските исторически претенции върху територията като нямащи правно основание и разкритикува военноморските действия на Пекин като накърняващи суверенитета на Филипините.

      Решението обаче до голяма степен беше пренебрегнато от Китай и конфронтациите продължиха./БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ