четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      Полша: Полската информационна агенция вероятно е засегната от руска кибератака

      Полската държавна информационна агенция PAP вероятно е била засегната от руска кибератака в петък, каза министър от правителството, след като в новинарската емисия се появи фалшива статия за военна мобилизация.

      Варшава многократно е обвинявала Москва, че се опитва да дестабилизира Полша заради ролята й в предоставянето на военна помощ на Украйна, твърдения, които руските официални лица отхвърлиха.

      „Всичко показва, че имаме работа с кибератака, която е била насочена от руска страна“, каза министърът по цифровите въпроси и вицепремиер Кшищоф Гавковски, добавяйки, че специални служби, включително Агенцията за вътрешна сигурност, разследват.

      Руското посолство във Варшава заяви, че не е знаело за инцидента и отказа допълнителен коментар.

      „Друга много опасна хакерска атака добре илюстрира дестабилизиращата стратегия на Русия в навечерието на европейските избори“, написа премиерът Доналд Туск в социалните мрежи. 

      Статията, която се появи два пъти в информационния канал на PAP, дни преди изборите за Европейски парламент, казва, че Туск ще мобилизира 200 000 души да се бият в Украйна.

      „Невярната статия е публикувана два пъти в петък – в 14.00 и 14.20 часа“, пише ПАП. „Беше изтеглен и двата пъти. След първото изтегляне беше пуснат отново.“

      PAP каза, че проучва обстоятелствата около инцидента.

      „Идентифицирахме източника на достъп. Осигурихме този път“, каза Юстина Войтечек, заместник-главен редактор на PAP.

      Държавният Национален изследователски институт на Полша (NASK) заяви на 8 май, че руските кибершпиони са се насочили към мрежи, принадлежащи на правителството, и препоръча на мрежовите администратори да проверят дали служителите са атакувани.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ