събота, 21.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
24.8 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ са фалшифицирали доклад в полза на Израел

      Служителка на Държавния департамент на САЩ, която напусна тази седмица, каза в четвъртък, че оставката й е била предизвикана от доклад на администрацията до Конгреса, според която тя невярно е заявила, че Израел не блокира хуманитарната помощ за Газа, което я е накарало да подаде оставка в знак на протест срещу политиката на президента Джо Байдън към Израел.
      Стейси Гилбърт, която е служила в Бюрото по население, бежанци и миграция на Държавния департамент, е експерт по темата, работещ по доклада.
      „Толкова ясно има правилно и грешно и това, което е в този доклад, е грешно“, каза Гилбърт в интервю.
      Организацията на обединените нации и хуманитарните групи отдавна се оплакват от опасностите и пречките пред получаването и разпространението на помощ в Газа.
      На фона на информацията, че броят на жертвите на палестинците в Газа надхвърли 36 000 и хуманитарна криза обхвана анклава, правозащитни групи и други критици обвиняват САЩ, че предоставят оръжия на Израел и до голяма степен защитават поведението на Израел.
      Държавният департамент представи некласифицирания доклад от 46 страници по-рано този месец на Конгреса, както се изисква съгласно новия меморандум за национална сигурност, който Байдън издаде в началото на февруари.
      Сред другите заключения в доклада се казва, че в периода след 7 октомври Израел „не е сътрудничил напълно“ на САЩ и други усилия за доставяне на хуманитарна помощ в Газа.
      Но се казва, че това не представлява нарушение на закон на САЩ, който блокира предоставянето на оръжие на страни, които ограничават хуманитарната помощ на САЩ.
      Гилбърт, която е работила за Държавния департамент повече от 20 години, каза, че е уведомила офиса си в деня, в който е публикуван докладът на Държавния департамент, че ще подаде оставка. Последният й ден беше вторник.
      Заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател каза пред репортери в четвъртък, че няма да коментира кадрови въпроси, но че отделът приветства различни гледни точки.
      Той каза, че администрацията стои зад доклада и продължава да оказва натиск върху правителството на Израел да избегне нараняването на цивилни и спешно да разшири хуманитарния достъп до Газа.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ