събота, 21.09.24
16.3 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Часовникът на Страшния съд сочи само 2 минути преди полунощ

      Стрелката на часовника на Деня на Страшния съд (Doomsday Clock), която символизира опасността от глобална катастрофа, бе превъртяна с 30 секунди напред, в началото на 2018 година.

      От тогава часовникът показва 23:58:00 и стрелките му не са били толкова близо до полунощ след Студената война.
      Преместването на стрелката през 2018 г. е свързано най-вече с ядрените опити в Северна Корея и конфликта им със Съединените щати. „Хиперболичната и провокативна реторика на двете страни увеличи заплахата от ядрена война“, отбелязват учените.

      „В Съединените щати, Русия и на други места по света плановете за модернизация и развитие на ядрените сили продължават с бързи темпове. Ядрената стратегия на администрацията на Тръмп показва увеличение на видовете и ролята на ядрените оръжия в плановете за отбрана на САЩ и се намалва прага за използване на ядрените оръжия“, споменават още изследователите.

      Учените настояват, че промените в климата, макар и не толкова очевидна заплаха, изискват внимание, защото сега е необходимо да се положат всички усилия, за да се избегне катастрофално повишаване на глобалните температури.

      Година по-късно оставащото време до края на света продължава да е 2 минути, като остава да видим дали през 2019 година, ще последва ново преместване на стрелките, да се надяваме по-далеч от дванайстият час.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ