петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Право на отговор

      Уважаеми Дами и Господа,

      На 04.11.2016г. в предаването „Господари на ефира“ излъчено по „Нова телевизия“ е излъчен репортаж озаглавен „КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ БЕЗ ШАНС ПРЕДПОЧИТАТ ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА МЕДИЙНИТЕ СИ ПАКЕТИ, ФИНАНСИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА“ правещ внушения относно злоупотреби и друг вид негативни асоциации свързани с разходване на медиен пакет във връзка с информационно-разяснителната кампания за национален референдум и президентската кампания – 06.11.2016г. на партия „Българска Социалдемокрация – Евролевица“ по телевизия „Евроком“.

      Във връзка с по-горното бихме искали да Ви информираме за следното:
      1.      ПП „Българска Социалдемокрация  – Евролевица“ има право да разходва средствата предоставени по медийни пакети при всички доставчици на медийни услуги като заявките и договорите се одобряват с решение на ЦИК.
      2.      ПП БСД – Е е разходила 4500 лв. (без ДДС) за кампанията за президент и 13 260 лв. (без ДДС) за кампанията за референдум по ТВ „Евроком“. Срещу тези суми сме получили директно участие в 7 публицистични предавания по 30 мин, излъчване многократно на предизборни клипове и изработка на видео клип. При тарифата на „Нова телевизия“ 30 сек рекламен спот в  т.нар. „прайм тайм“ струва около 5000 лв с ДДС. Т.е. за същата сума, която сме дали на ТВ „Евроком“ за няколко часа ефир, в „Нова телевизия“ щяхме да получим общо 2 мин. излъчване на клип, което за нас е политически и финансово неадекватно.
      3.      ПП БСД-Е е най-активния политически субект в кампанията за референдума като за последния месец сме имали над 45 изяви по БНТ, БНР и неговите програми, ТВ Евроком. В някои от диспутите (програмите на БНР) бяхме сами участници. Не смятате ли, че можеше да изложите и тези факти в репортажа си?
      4.      В предаването се прави внушение, че едва ли не ПП БСД-Е участва в изборите заради медийния пакет. Партията ни  е един от много малкото субекти на тези избори, които имат разработена предизборна програма.
      Освен това нашата партия е с над 20-годишна история като младежката ни организация е член на младежката организация на Социалистическия интернационал и тази на Партия на европейските социалисти. Кандидат-президентската ни двойка е съставена от професор и доктор на науките. Смятате ли, че се явяваме на изборите изключително заради медийния пакет?
      5.      Зрителите на предаването чрез аудио-визуални внушения остават с впечатлението, че парите от медийния пакет се усвояват по някакъв незаконен начин от партиите. Бихме искали да ви разясним, че пари на медията се превеждат едва след като тя предостави на ЦИК записи (доказателства) от всички предавания и ЦИК одобри плащането, което се случва в месеца следващ изборния ден.
      6.      Ако сте толкова загрижени за справедливото информиране на българските граждани защо не организирахте и не ни поканихте през последния месец на безплатен диспут по въпросите на референдума и предизборната кампания? Вместо това вие излъчвате чалга-предавания от типа на „Биг брадър“ и агитирате за лумпенизацията на българските граждани чрез лотарийни игри.
      7.      Моля, съгласно чл. 190 от Изборния кодекс текстът по-горе да се счита като право на отговор.  Чл. 190. Когато е излъчено предаване, накърняващо правата и доброто име на кандидат или на лице, което представлява партията, коалицията или инициативния комитет, то има право на отговор при условията на чл. 18 от Закона за радиото и телевизията. Искането до съответния радио- или телевизионен оператор може да се направи в срок до 24 часа след излъчване на предаването. Отговорът се излъчва без коментар.

      05.11.2016г.
      гр. София
      Димитър Митев
      ПП Българска Социалдемокрация
      Главен секретар и упълномощен представител

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ