четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      FT: ЕС ще набере до 40 милиарда евро заеми за Украйна до края на 2024 година

      Докато Будапеща продължава да нарушава плановете за съвместен заем със САЩ

      ЕС подготвя планове за набиране на до 40 милиарда евро (44,5 милиарда долара) под формата на заеми за Украйна, докато Будапеща продължава да нарушава плановете за съвместен заем със САЩ, съобщи Financial Times на 16 септември, цитирайки източници и проектопредложение.
      Групата на седемте (G7) се съгласи през юни да предостави на Киев заем от 50 милиарда долара, покрит с приходи от замразени руски активи, който трябва да бъде предоставен до края на годината. Планът предвиждаше САЩ и ЕС да покрият 20 милиарда долара, а останалите 10 милиарда долара да бъдат предоставени от Обединеното кралство, Канада и Япония.
      Страните от Г-7 са обездвижили почти 300 милиарда долара замразени руски активи в началото на пълномащабната инвазия, като приблизително две трети се държат в ЕС.
      Условието на Вашингтон беше ЕС да удължи санкциите, обездвижващи руски активи. Европейската комисия предложи да се премине от обичайната шестмесечна база на 36 месеца, за да се осигурят по-силни гаранции.
      FT писа, че Унгария е наложила вето на тази стъпка, надявайки се да прокара окончателното решение след президентските избори в САЩ през ноември.
      Въпреки че комисията предпочита съвместния заем с участието на САЩ, Брюксел трябва да започне работа по алтернатива, тъй като съответните правомощия изтичат до края на годината, съобщава изданието.
      Подобно предложение включва ЕС да набере между 20 милиарда евро (22,3 милиарда долара) и 40 милиарда евро, като окончателната цифра ще бъде определена след консултации между Комисията и страните членки, казаха официални лица пред FT. Този ход ще изисква само подкрепа от мнозинството, заобикаляйки ветото на Унгария.
      Унгарският премиер Виктор Орбан, смятан за най-приятелски настроения към Русия лидер на ЕС, многократно възпрепятства санкциите срещу Москва и помощта за Киев, твърдейки, че Западът само удължава и ескалира войната.
      Орбан поддържа близки отношения с републиканския кандидат Доналд Тръмп, колега десен популист, който обеща да сложи край на войната „в рамките на 24 часа“. Изявления от вътрешния кръг на Тръмп показват, че това може да доведе до притискане на Украйна да се откаже от стремежите си към НАТО или, както се твърди, да отстъпи територия
      Украйна става все по-зависима от външно финансиране, тъй като войната на Русия оказва все по-силен натиск върху нейната икономика. Премиерът Денис Шмихал каза, че страната е изправена пред бюджетен дефицит от 35 милиарда долара през следващата година, въпреки че партньорите са се ангажирали да покрият приблизително 20 милиарда долара.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ