петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Парламентът на Украйна смени имената на над 300 селища, свързани с Русия

      Украинският парламент гласува за промяна на имената на 327 населени места, които са били свързани с Руската империя или Съветския съюз, съобщи „Киев Индипендънт“.

      Парламентът забрани повечето съветски и комунистически символи, имена на улици и паметници, като част от процеса по декомунизация през 2015 г. Много градове, получили нови имена при управлението на съветските власти, бяха преименувани, за да отразяват украинската си идентичност.

      Президентът Володимир Зеленски подписа закон през април 2023 г., забраняващ именуването на географски обекти в Украйна на руски личност или исторически събития в отговор на руската инвазия.

      Градовете, чиито имена ще бъдат сменени, включват Червоноград в Лвовска област. Името на града се отнася до червения цвят, до преименуването му от съветските власти през 1951 г. се е наричал Христинопил.

      Село Красноград в Харковска област, чието име също се отнася до червения цвят, ще бъде преименувано на Берестин, по името на близката река Берестова.

      На град Дружба в Сумска област е възстановено името Хутир Михайловски. Това беше оригиналното име на града преди да бъде променено на Дружба, което означава приятелство, от съветските власти през 1962 г.

      От началото на пълномащабната инвазия града редовно попада под атаки заради разположението си. Той се намира на няколко километра от границата с Русия.

      Новомосковск, град в Днепропетровска област, е преименуван на Самар, което се отнася до първоначалното име на местното казашко селище, преименувано на Москва през 1794 г.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ