сряда, 25.09.24
28.5 C
София
30 C
Пловдив
24 C
Варна
Search Suggestions

      Блинкен обвини Путин, че лъже: Той не иска мир в Украйна

      Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че руският лидер Владимир Путин продължава да лъже, че украинският народ уж няма собствена идентичност и всъщност не се интересува от истински мир, предава „Украинская правда“.

      „Путин продължава да твърди невярно, че Украйна не е истинска държава. В очите на Путин украинският народ, както и самата Украйна, не съществуват“, заяви той.

      Блинкен припомни, че Украйна многократно е заявявала, че дипломацията е единственият начин да се сложи край на тази война и че е готова да преговаря. Но руският президент не иска това.

      „Путин не се интересува от такъв свят и наскоро заяви, че Русия ще се върне на масата за преговори само когато Украйна изтегли войските си от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, с други думи, когато Украйна се оттегли от собствената си територия “, припомня Блинкен.

      Той подчерта, че светът е длъжен да „подкрепи призива на Украйна за справедлив и траен мир, който да сложи край на агресивната война на Русия“.

      Първият дипломат на Вашингтон отбеляза също, че някои държави на заседанието на Съвета за сигурност на ООН са представили свои предложения, а някои от тях не споменават Устава на ООН или неговите принципи, не споменават разликата между агресора и жертвата и призовават всички страни да деескалират. „Всички тези предложения ще възнаградят агресията на Путин, ще му позволят да си почине, да се превъоръжи и да нахлуе отново в Украйна, както е правил отново и отново“, заключи Блинкен.

      По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН Блинкен също така заяви, че за постигане на мир в Украйна западните съюзници трябва да спрат военното сътрудничество на Русия с Китай, Иран и Северна Корея.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ