сряда, 25.09.24
20.3 C
София
19 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      Радев: Застрашаването на международния мир подкопава развитието и правовия ред

      Светът е изправен пред редица сериозни проблеми – от безпрецедентното предизвикателство срещу глобалния мир и сигурността до ескалиращата климатична криза и растящите неравенства и всеки от тях изисква внимание и общи усилия от страна на международната общност. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си днес от трибуната на Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава подчерта, че България се обръща към 79-ата сесия на Общото събрание с решимост да насърчава многостранната дипломация и да търси работещи решения на основата на Устава на Обединените нации. „Това е пътят, който да следваме за оцеляването на човечеството и бъдещите поколения“, посочи Румен Радев и изрази надежда, че провелата се Среща на върха за бъдещето и приетият Пакт за бъдещето под егидата на ООН ще бъдат стъпка към жизненоважна трансформация, която народите очакват.

      Международният ред, изкован в ООН, е изправен пред заплаха, посочи още президентът и подчерта, че явното застрашаване на международния мир и сигурност подкопава постигането на устойчиво развитие и подкопават основания на правила ред в глобален план. „Възстановяването и съхраняването на мира следва да е не само крайната цел на международната общност, но и представлява необходима предпоставка за постигането на целите за устойчиво развитие на ООН“, заяви Румен Радев. Държавният глава напомни, че през 2015 г. всички страни членки на ООН приеха единодушно 17-е цели на устойчивото развитие, споделяйки обща визия за мир и просперитет на цялата планета. „Днес, повече от всякога, те трябва да бъдат във фокуса на международната общност и изискват пълна мобилизация на международната общност за тяхното постигане“, посочи президентът.

      Държавният глава подчерта, че преди две години и половина Руската Федерация предприе пълномащабна инвазия в Украйна и от самото начало България остро заклейми тази война, която доведе до стотици хиляди жертви, огромно страдание и разрушения. „Всеки ден от тази война увеличава риска от ескалация на нейния интензитет и териториален обхват и създава огромна заплаха за международния мир и сигурност. Вторичните ефекти от войната вече сериозно засягат икономиките и социалните системи на редица държави“, подчерта Румен Радев. Затова, по думите на президента, международната общност трябва да търси пътища, които водят към деескалация и диалог и всяко дипломатическо усилие, което се стреми към всеобхватен, справедлив и устойчив мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и международното право, следва да бъде подкрепено.

      Държавният глава открои значителното нарастване на нестабилността в региона на Близкия Изток след нападението на „Хамас“ срещу Израел и последвалите военни действия, довели до съществено влошаване на сигурността в региона, което има и глобални измерения. Президентът посочи също така, че не може да се забравят последиците от този военен конфликт – десетки хиляди загинали и ранени цивилни граждани в Ивицата Газа, разрушаването на жизненоважна инфраструктура и масовото разселване на хора.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ