вторник, 01.10.24
16.4 C
София
22 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Байдън призовава за „прекратяване на огъня сега“

      Президентът на САЩ Джо Байдън призова за прекратяване на всички военни действия, докато Израел се готви за това, което нарича „ограничена“ сухопътна операция в Ливан на фона на опасения от спираловидна регионална война.

      Попитан от репортер дали е наясно и дали му е удобно Израел да започне операцията си, Байдън каза: „По-добре съм наясно, отколкото може би знаете, и ми е приятно да спрат. Трябва да имаме прекратяване на огъня сега“.

      Президентът каза, че е бил по телефона два часа в събота и неделя, за да обсъди ситуацията, след като каза пред репортери в неделя, че ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху по-късно през деня.

      По това време Байдън каза, че ще информира репортерите за разговора, но към днешна дата не са предоставени подробности. Белият дом все още не е публикувал официален прочит на разговора.

      След като президентът произнесе кратките си забележки, говорителят Карин Жан-Пиер каза, че „подкрепата на САЩ за сигурността на Израел е желязна“.

      „Те са в труден квартал, нали, най-малкото, и трябва да имат способността да се защитават. И така, това е, което ние подкрепяме. Това е, в което вярваме. Това е, което казахме. Ще имаме разговори с израелското правителство относно най-добрия път напред, най-добрия начин да продължим напред, но няма да влизам в дипломатически разговор“, каза тя.

      „В същото време искаме да намалим ескалацията“, добави Жан-Пиер.

      По-рано Държавният департамент заяви, че Израел е информирал САЩ, че в момента провежда „ограничени операции“ срещу Хизбула в Ливан.

      На въпрос на Anadolu как САЩ определят „ограничена операция“, говорителят Матю Милър каза, че това е определението на Израел, а не на САЩ, и отправи допълнителни въпроси към израелските официални лица.

      От 23 септември Израел започна масирани въздушни удари срещу това, което нарича цели на Хизбула в Ливан, убивайки повече от 960 души и ранявайки над 2770 други, според ливанското министерство на здравеопазването.

      Няколко лидери на Хизбула бяха убити при нападението, включително лидерът й Хасан Насрала.

      Хизбула и Израел са ангажирани в трансгранична война от началото на войната на Израел срещу Газа, която уби близо 41 600 души, предимно жени и деца, след трансгранична атака от палестинската групировка Хамас на 7 октомври миналата година.

      Международната общност предупреди, че израелските атаки в Ливан могат да ескалират конфликта в Газа в по-широка регионална война.​​​​​​

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ