Search Suggestions
      понеделник, 21.10.24
      Search Suggestions

          Киселото зеле и лукът са по-здравословни без топлинна обработка

          През последните години популярността на суровите храни нарасна. Това не означава, че в балансираната диета няма място за готвени храни (всъщност е точно обратното), но консумирането на някои храни в по-чист вид понякога е полезно и наистина по-здравословно.

          И сготвените, и суровите храни са полезни за здравето. Това наистина зависи от вида на храната. Готвенето на храната може да унищожи някои ензими и да повлияе на някои хранителни вещества. Консумирането на някои храни в суров вид ще гарантира, че те ще запазят хранителните си вещества. От друга страна, готвенето може да увеличи смилаемостта, достъпността на някои хранителни вещества и да унищожи вредните съединения и бактерии.

          Да обощим: не е задължително единият вкус да е по-добър от другия. Въпреки че не е лоша идея да включите сурови храни в менюто си. Те са пълни със здравословни качества, които бихте загубили, ако ги сготвите.

          Кисело зеле

          Киселото зеле, както и други ферментирали храни, са полезни за чревните бактерии. Топлината обаче ще убие добрите бактерии.

          Лук

          Лукът е пълен с антиоксиданти. Излагането на лука на топлина намалява ползите от фитохимикалите, които предпазват от рак. Серните съединения в суровия лук също могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола, като насърчават производството на инсулин и помагат за разграждането на кръвните съсиреци.

          Броколи

          Броколите са една от онези храни, които разделят мненията за това как трябва да се консумират. Готвенето може да повиши нивата на противораковите съединения, известни като глюкозинолати, както и да улесни храносмилането. Но със сигурност можете да се възползвате и от консумацията на сурови продукти. Всъщност суровите броколи могат да съдържат до 10 пъти повече сулфорафан (антиканцероген), отколкото сготвените броколи.

          Краставици

          Краставиците са свежи, хрупкави и с мека текстура. Готвенето им не само ще повлияе на текстурата им, но и ще намали хранителното им съдържание.

          Кресон

          Кресонът съдържа редица ензими, които се увреждат при излагане на топлина. Консумацията на суров кресон ще запази фитохимикалите му (противоракови съединения).

          Авокадо

          Минералите и фибрите в авокадото могат да се загубят по време на готвене. Въпреки това авокадото все пак може да се готви (макар че повечето хора го предпочитат сурово).

          Червени чушки

          Те са нискокалорични и богати на витамин В6, витамин Е, магнезий и особено на витамин С. Червените чушки трябва да се консумират сурови, тъй като готвенето значително намалява хранителните им вещества, особено витамините В и С.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions