Search Suggestions
      вторник, 22.10.24
      Search Suggestions

          Китай провежда бойни учения на най-близкия до Тайван остров

          Китайските военни учения край Тайван се засилиха през последните години

          Китай провежда бойни учения със стрелби на територията си, която е най-близо до Тайван, предава ВВС. Китайските военни учения край бреговете на Тайван се засилиха през последните години, тъй като претенциите му над самоуправляващия се остров нараснаха. Пекин обяви късно в понеделник, че район около Ниушан – остров на 105 км от Тайван – ще бъде затворен за учения за четири часа от 09:00 местно време във вторник. Премиерът на Тайван, Чо Джунг-тай, каза във вторник, че Китай не трябва да провежда подобни учения предвид тяхната заплаха за регионалната стабилност.

          „Без значение колко голям е мащабът на учението, те не трябва да бъдат чести и близо до Тайван“, каза той пред репортери. „Това само ще предизвика ненужно напрежение“. Въпреки че Тайпе нарече тренировките рутинни, анализаторите смятат, че Китай вероятно изпраща послание предвид близостта им до Тайван.

          Тъй като китайските учения се засилиха, се увеличиха и маневрите на съюзниците на Тайван, главно Съединените щати. В продължение на десетилетия тихоокеанският флот на САЩ беше единственият чуждестранен флот, който редовно преминаваше през Тайванския проток, който разделя двете страни, за да утвърди своята свобода на корабоплаване. Но наскоро други съюзници на САЩ, включително Канада, Германия, Австралия и Япония, се присъединяват към тези патрули като част от така наречените операции с „висока видимост“, пише още медията.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions