София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Главчев: НАТО няма никакви планове за участие в конфликта между Русия и Украйна

Главчев присъства на церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

7 дниПолитика 13 Марияна Стойчева

„НАТО е отбранителен съюз и няма никакви планове за участие в конфликта между Русия и Украйна“.

Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев, който присъства на церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". 

Коментарът му беше по повод изказването на президента Румен Радев, че „припрените реакции на наши политици и наши институции, че България няма да изпраща войски в Украйна не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия“.

Главчев обясни, че при разговор "на четири очи" с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, той е казал, че „изкуството, всъщност, и целта е как, помагайки на Украйна, да не въвлечем НАТО“.

Президентът реферира към чл. 5-и, той каза, че която и да е от страните от НАТО, ако бъде нападната, ще бъде защитена от целия алианс.

Снимка: БГНЕС 

,,То е така – ако бъде нападната, ще бъде защитена, но никоя от страните от НАТО няма намерение да напада Русия. Това беше подчертано от генералния секретар Йенс Столтенберг'', каза Димитър Главчев.

Относно цената на тока Главчев каза, че няма да се промени драстично, а както са казали от КЕВР – с 2%.