София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Иван Христанов: Изборите показаха началото на края на ГЕРБ, отливът е забележителен

Христанов коментира политическата обстановка в страната

6 дниПолитика 31 Катерина Найденова

И математически, и статистически не е възможно резултатите ни да са реални. В секциите има едни хора, които броят гласовете по начин, който им е угоден, а не в обществен интерес.

Това каза съпредседателят на "Единение" и бивш зам.-земеделски министър Иван Христанов. На изборите за Народното събрание на 9 юни "Единение" получи 0.24% от гласовете.

Борбата ни и през 2017 г., и през 20121 г. беше в комисия да влязат членове, които да гарантират верния резултат. В момента те броят само техните гласове и не ги интересува нищо друго. Това не е демокрация, това е егоистичен поглед върху демокрацията. Не сме обезкуражени от резултата ни, а от отразяването на вота на гражданите. Те обезкуражават хората, това е страшното, заяви Христанов.

Той обяви, че от "Единение" започват срещи с цел създаване коалиция с редица обществени организации, които включват "Боец" и Зелено движение.

Бъдещето да се преборим с модела "Кой" е ОДС втото поколение, което може да даде ново обществено очакване, да подбуди надеждите за това, посочи съпредседателят на "Единение".

Не трябваше да стигаме до тези избори, но те показаха няколко неща, като едното е началото на края на ГЕРБ. Отливът от ГЕРБ е забележителен, подчерта Иван Христанов.

Хората показаха вота си на недоверие. Тези 300 000 души по-малко от предишните избори, които не гласуваха за "Продължаваме промяната – Демократична България", казаха – ние искаме истината, елате и ни кажете истината, добави той.

По думите му, това, че съпредседаетлят на ДПС Делян Пеевски е санкциониран за корупция по списъка "Магнитски", означава, че в САЩ и Великобритания има събран сериозен обем доказателства.

Около тези партии (ГЕРБ и ДПС – б. ред.) гравитират огромни криминални кръгове. Аз разкрих един такъв на "Капитан Андреево". Ние виждаме една много голяма амбиция да се управлява. Сега ДПС излизат и казват – искаме лъвския пай, искаме да определяме бъдещето на България. Това ще произведе неизбежния обратен ефект – хората ще излязат и ще кажат, че няма да допуснат да бъдат ограбвани както преди няколко години, коментира Христанов.

Според него не е възможно да се състави устойчиво правителство на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ". Тези три партии могат да направят правителство, но този кабинет ще бъде кабинет на поредното национално ограбване, каза още Иван Христанов