София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Христо Иванов: Имаме прозорец до 9 април да се разберем или отиваме на избори 2 в 1

"За страната не би било добре да отидем на избори"

1 месецПолитика 4 Антония Лазарова

Правителство трябва да има, но ако не се разберем за програма и политики - и след изборите приоритетите ни ще са същите, казва съпредседателят на "Демократична България". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред 24 часа.

"Правителство трябва да има. За страната не би било добре да отидем на избори. Но ако не можем да се разберем за ясна програма и приоритети, за ясни механизми и гаранция, че реформите ще продължат, особено за борбата с корупцията и рестарта на всички органи, които трябва да се погрижат за нея - правосъдието, службите, комисията за противодействие на корупцията, регулаторите, може да се наложи да ходим на избори" обясни Иванов. 

Той обясни че от ПП-ДБ са направили изключителни компромиси, защото България трябва да има правителство и да излезе от политическата криза. 

"Първите 9 месеца направихме много важни крачки, но те бяха подготвителни - променихме законовата база, включително конституцията. В следващите 9 месеца можем да ги довършим с адекватни кадрови решения. И това е много важно за страната".

На въпрос защо искат да бъде подписан меморандум, след като те също избягаха от подписването на споразумение Иванов отговори, че лично не ебягал от подписване на документ.

"Колегите от ПП също не са. Имало е най-различни съображения, но никой не е бягал от подписване на документ, въпросът е да се разберем за съдържанието му. Ако представиш по погрешен начин това, което се предлага и обсъжда, това е сигурен начин да не се стигне до разбирателство. Този публичен документ е изрично представен като наша преговорна позиция и искаме най-накрая да ангажираме отговорността на нашите колеги. Аз не виждам в това особена драма", уточни народният представител.

Снимка: БГНЕС