София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

КУРИОЗ: Община Бургас наема частна къща поради липса на класни стаи

"Изграждането на училища е държавен приоритет, а всъщност общините ги изграждат за своя сметка"

5 сОбразование 887 Калоян Ненчев

Община Бургас ще наеме частна къща до училище "Христо Ботев" в бургаския квартал "Сарафово" поради липса на достатъчно класни стаи за учениците в учебната сграда. На сесия днес общинските съветници подкрепиха единодушно предложението на кмета на Бургас Димитър Николов да бъдат осигурени 10 000 лева от бюджета за обезпечаване на наема, електроенергия и частично обзавеждане на помещения. Те ще се използват за учителска стая, ресурсен кабинет и място за провеждане на индивидуалните часове на ученици.

"От година и половина сме в активна кореспонденция с министерствата на финансите и на образованието държавата да отпусне средства за изграждане на нов корпус към училището. Не получихме никаква подкрепа и в момента сме в парадоксалната ситуация да наемаме съседни частни къщи, с които да осигурим учителски стаи и ресурсни кабинети, тъй като законът не позволява в частни къщи да има класни стаи. Тези средства са за наема до края на годината", заяви кметът Димитър Николов по време на заседанието на общинския съвет. Той предупреди, че исканията за допълнително финансиране за наем с тази докладна няма да се изчерпят.

"Изграждането на училища е държавен приоритет, а се получава, че общините ги изграждат за своя сметка. С кредитен ресурс осигурихме средства за дофинансиране на тази сграда, стартирахме подписка с помощта на родителите и дарителска кампания, но за съжаление средствата не достигат. Това означава, че за нормален учебен процес са необходими единайсет учебни стаи, а училището разполага с осем", допълни Николов.