София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

МОБИЛИЗАЦИЯТА: Десетки хиляди украинци бягат в Полша в навечерието на нов по-строг закон

През последните дни се наблюдава динамично движение на хора и превозни средствa

20 дниВойна 21

Държавната гранична служба на Украйна отбеляза, че през последните дни се наблюдава динамично движение на хора и превозни средства през контролно-пропускателните пунктове на границата с Полша. Пропускните операции показват постепенно увеличаване на броя на лицата, които се насочват към Полша.
„През последното денонощие 25 хиляди души са преминали държавната граница в посока на излитане, което е с няколко хиляди повече от броя на допуснатите в Украйна поради засиления трафик, образували са се опашки от автомобили и автобуси пред Тенденцията продължава всяка година след края на Великденските празници и отчасти във връзка с началото на ваканционния период“, казаха от Държавната гранична служба.
Граничните служители припомниха, че на украинско-полската граница в Лвовска и Волинска области денонощно работят осем контролно-пропускателни пункта за движение по пътищата.
На 18 май 2024 г. в Украйна влиза в сила закон за затягане на мобилизацията. Заедно с него ще влезе в сила друг закон за отговорността на укриващите се от военна служба, приет от Върховната Рада.
Той предполага глоби за физически лица от 17 000 до 25 500 гривни, а за длъжностни лица - от 34 000 до 59 500 гривни. Неплащането на глобата може да доведе до изземване на имущество и дебитиране на средства от лични сметки.
Наказателна отговорност възниква за укриващи се в два случая: ако лицето не се е явило след предупреждение от началника на ТКС (което трябва да бъде връчено лично) или ако лицето е преминало военномедицинска комисия и е получило призовка за мобилизация в армията, но той не се появи на нея.
Междувременно в Харков, на фона на ситуацията на фронта, започнаха да се разполагат заградителни пунктове, подсилени с бронирани машини. Те задържат мъже и ги изпращат в териториалните центрове за набор. В района на Харков беше обявен планът „Прехват“ поради масовото бягство на войници от фронтовата линия.