София 4 °C София 4°C - ясно небе Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 4 °C Пловдив 4°C - мараня Варна 6 °C Варна 6°C - ясно небе Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Нидерландия е най-предпочитаната държава сред българските кандидат-студенти

"В последната година набюдаваме засилен интерес към Белгия и Италия"


Нидерландия е най-предпочитаната държава сред българските кандидат-студенти. Това съобщи за БНР Николай Христанов, който е мениджър "Програми висше образование в чужбина" в "Интеграл образователни програми".

"В последните 1-2 години най-предпочитани продължават да са Нидерландия - тя все още е водеща сред кандидатите след Брекзит и след като се промениха условията във Великобрания, особено в последната година набюдаваме засилен интерес към Белгия и Италия, Германия и Австрия са сред дестинациите, които предлагат доста разнообразие от програми на немски и английски език. Великобритания също, въпреки по-високите такси, предизвиква желание на кандидатите. Там драстично намаля интересът след 2020 г., след излизането на страната от ЕС, но кандидатите търсят престиж и университети на Оксфорд, Кеймбридж и други", подчерта Христанов.

Според него интересът към Нидерландия се дължи на няколко фактора: 

"Единият от тях е политиката на държавата да намалява таксата наполовина - от 2000 евро за първата година студентите плащат 1000 евро. Втората причина е, че има доста програми на анлийски език и всеки може да намери нещо за себе си. Третата причина е, че университетите в Холандия са два типа - практически и академични, което означава, че отново спрямо желанията на кандидатите и сферите, в които искат да се реализират, могат да намерят най-подходящото учебно заведение за тях. Имат възможности да карат стажове по време на следването. Ръстът на българските студенти през последните няколко години е голям".

Николай Христанов очерта предимствата на висшето образование в чужбина: 

"Дори и базите на университетите предоставят възможност на студентите да практикуват по време на обучението. Те могат да се докоснат до практическата част на преподаването. В последствие в комбинация с възможностите и взаимоотношенията на университетите с различни компании ги правят много по-конкурентни на пазара на труда. Стандартно повечето университети, които са на челни места в класациите, имат над 80%, в някои случаи 90% студенти, които 6 месеца след завършването са си намерили работа в същата сфера. От обратна връзка на студенти, които ние имаме, голяма част от тях успяват да се реализират". 

"Съотношението на завръщащите се в България и тези, които остават в чужбина, е 50:50", посочи Христанов.