София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Румен Радев ще се срещне с германския президент

Българският държавен глава ще посети и кметството на Берлин
31 сПолитика 209 Николай Трифонов

Президентът Румен Радев ще разговаря с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и с федералния канцлер Олаф Шолц през втория ден от визитата си в Германия, предаде БТА.

Преди срещата с Щайнмайер в двореца "Белвю" българският държавен глава ще посети кметството на Берлин, където ще се срещне с Франциска Гифай - първата жена на кметския пост на германската столица. 

Сред темите на разговора ще бъде подкрепата, която местните власти оказват на българската диаспора в Берлин, наброяваща над 32 000 души, сред които 9390 души са заети в сферата на услугите (ИТ специалисти, лекари), производството и хранително-вкусовата промишленост. България и провинция Берлин споделят общи приоритети за развитие на икономиката, сред които - информационни технологии, изследвания, биотехнологии и фармация. Президентът Радев също така ще се подпише в "Златната книга" на града. 

При срещите на "четири очи" с Щайнмайер и Шолц в центъра на разговорите се очаква да бъдат двустранните отношения между България и Германия, задълбочаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.  

Президентът Радев беше на официално посещение в Германия на 6 февруари 2017 г. по покана на тогавашния германски държавен глава Йоахим Гаук. Това бе първото негово двустранно посещение след встъпването му в длъжност на 22 януари 2017 г. и знак за изключителното значение на отношенията между двете страни. 

По покана на Румен Радев Франк-Валтер Щайнмайер пристигна у нас на официална двудневна визита на 4 и 5 април 2019 г.  Тогава държавните глави си поставиха за цел стокообменът между двете страни да достигне 10 млрд. евро. Цел, която вече е почти постигната с 9,8 млрд. евро оборот през миналата година, каза снощи държавният глава на среща със сънародници в Берлин, изразявайки увереност, че тази година тя ще бъде надмината. 

Настоящото официално посещение на президента Румен Радев първоначално бе предвидено за 26 и 27 март 2020 г., но беше отложено по взаимно съгласие заради ситуацията, предизвикана от пандемията от КОВИД-19. 

България установява дипломатически отношения с Германия на 8 юли 1879 година.  Понастоящем юридическа основа на традиционно добрите отношения между България и Германия е подписаният на 9 октомври 1991 г.  в София договор между Република България и Федерална република Германия за приятелско сътрудничество и партньорство в Европа - първият междудържавен договор на България от нов тип след промените от 10 ноември 1989 г.  

По-късно през днешния ден е планиран Германо-български бизнес форум, организиран от Германската индустриално-търговска камара. 

Форумът ще събере представители на най-големите работодателски организации в Германия и в България, представители на ръководството на най-голямата икономическа зона на Балканите "Тракия", водещи учени и представители на индустрията в България, които работят по внедряването на водорода, като алтернативен източник на гориво.

Германия е водещ външнотърговски партньор на България. България поддържа традиционно добри икономически отношения с Германия както на федерално ниво, така и с отделните провинции. Активното сътрудничество се осъществява в области като търговия, промишленост, инвестиции, малки и средни предприятия, туризъм. 

Около 5000 германски фирми развиват бизнес в България, като около 30 процента от 100-те най-големи инвеститори в страната ни са германски или с германско участие. 

Визитата на президента Радев ще приключи утре, 17 май, в Хамбург - втория по големина град на Германия. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!