София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Саудитският външен министър изрази благодарност за признаването на палестинска държава

Той беше на посещение в Мадрид, където благодари на Испания, Ирландия, Норвегия и Словения

7 дниОбщество 15 Катерина Найденова

Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан благодари на Ирландия, Норвегия и Испания за признаването на палестинска държава.

По време на посещение в Мадрид той заяви, че тези държави са "от правилната страна на историята".

"Тук сме, за да благодарим на Испания за това, че даде надежда в едно много мрачно време", заяви принц Файсал в Мадрид, заобиколен от връстниците си от Йордания, Катар, Турция и Палестинската власт, преди да разговарят с испанския външен министър Хосе Мануел Албарес.

"Тук сме, за да благодарим на Испания, на Норвегия, на Ирландия и на Словения за това, че взеха правилното решение в правилното време, че бяха от правилната страна на историята, че бяха от правилната страна на справедливостта", добави той.

Този месец словенското правителство прие декрет за признаване на палестинска държава, който ще бъде изпратен в парламента на 30 май преди гласуването, което се очаква през следващите няколко дни.

Преди разговорите с испанския си колега, арабските министри проведоха среща с министър-председателя на Испания - Педро Санчес.

Испания ще продължи да работи за това повече европейски държави да признаят палестинска държава, както и "с нашите арабски партньори и приятели за нормализиране на отношенията между арабските страни и Израел. И когато оръжията замлъкнат, когато настъпи мирът, ще бъде време да изградим хоризонт на окончателен мир", заяви Албарес.

"Испания има дълга традиция на приятелство с арабския свят. Нашите исторически, политически и търговски връзки, но преди всичко нашите културни и човешки връзки, връзките между нашите народи, ни обединяват от векове. А в този труден момент нашето приятелство и откровен диалог придобиват особена стойност и се превръщат в решаващ елемент за изграждането на мостове между Европа и арабския свят", заключи той.

От 193-те държави членки на ООН 145 вече признават палестинската държавност.