София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сергей Лавров пристигна в Скопие, самолетът му заобиколи България

Той е прелетял над Гърция и Турция

2 месецаПолитика 30 Антония Лазарова

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров не е прелетял над България, а над Турция и Гърция на път за столицата на Република Северна Македония Скопие. Това съобщава руската агенция ТАСС, като се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети "ФлайтАуеър" (FlightAware).

След искане от страна на Република Северна Македония беше дадено разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър през българското въздушно пространство.

Сергей Лавров беше посрещнат в Скопие от руския посланик. Там той участва в 30-ата Министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Предполага се, че причината самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е присъствието на говорителя на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния списък съгласно действащото право на Европейския съюз.

СНИМКА: БГНЕС